Takto vypadal areál před rekonstrukcí.
Do Café Fara v Klentnici se sjíždějí návštěvníci jihu Moravy velmi rádi.
Do Café Fara v Klentnici se sjíždějí návštěvníci jihu Moravy velmi rádi.
Do Café Fara v Klentnici se sjíždějí návštěvníci jihu Moravy velmi rádi.
Do Café Fara v Klentnici se sjíždějí návštěvníci jihu Moravy velmi rádi.
8
Fotogalerie

Malý velký zázrak Pálavy: Fara, na kterou se bez ohledu na vyznání sjíždí lidé z celého Česka

Fara kdysi patřila k nejdůležitějším budovám v obci. Mezi jejími čtyřmi zdmi se odehrávaly zlomové okamžiky lidských životů. Ne jinak tomu bylo na té klentnické z období vlády Josefa II., které ale její výsadní postavení zůstalo. I dnes jsou na ní místní často svědky zásadních životních okamžiků a návštěvníci se sem sjíždí z daleka. Jen už je tu nevítá správce církevního úřadu, ale osvícený kavárník, který barokní příbytek faráře rozšířil o několik dalších staveb kolem podlouhlého dvora s ořechem. A to měl přitom před lety v plánu otevřít si jen malou rodinnou kavárnu.

Na začátku byla zdánlivě prostá myšlenka přeměnit malou faru na kavárnu, která bude sloužit především obyvatelům Klentnice, kterých bylo při posledním sčítání evidováno v obci ležící čtyři kilometry severně od Mikulova 555. Nic velkého a složitého, jen pár stolků, které obstará otec majitele, tehdy novopečený děda. Původní záměr vzal ale díky mimořádnému zájmu turistů a návštěvníků poměrně záhy za své. Pod kompoziční ochranou kostela sv. Jiří vznikl na místě bývalých chlívků a staré školy penzion se společným prostorem na snídani a otevřenou zahradou. A tím stavební úpravy ani zdaleka nekončí. Coby kamenem dohodil je to do lázní a také muzea kávy s neuvěřitelným množstvím vystavených kávovarů.

„Čas je jeden ze způsobů, jak vytvořit příjemný, organický celek. Tady od začátku do dnešního dne uplynulo jedenáct let, před kterými neměl nikdo úplně jasnou představ, co se stane. Čas je podmínka nutná, nikoli dostačující. Samozřejmě že musíte mít trpělivost, vůli, dobrého architekta, ale rychle to podle mě neuděláte. A to, že se zdejší areál takhle postupně rozvíjel, má přímý dopad na to, jak se v něm cítíte. Jste v prostředí, které je docela komplexní, nejednoznačné, můžete v něm strávit dlouhou dobu a pořád se budete mít na co dívat,“ říká architekt Adam Gebrian v novém díle Překvapivých staveb o místě, kde se současná architektura doplňuje s historickou tak, aby nebyly v kontrastu. Prohlédněte si ho spolu s ním a kamerami internetové televize Mall.tv.