Takto vypadala budova sýpky před rekonstrukcí.
Takto vypadala budova sýpky před rekonstrukcí.
Sýpku v roce 1993 zachvátil požár.
3
Fotogalerie

Vyhořelý sklad obilí se stal útočištěm jednoho z nejbohatších Čechů i obecní chloubou

Monumentální barokní stavba v podobě kontribuční sýpky stojí ve Velkých Pavlovicích od konce 18. století. V posledních letech připomínala spíš ruinu. Co neohlodal zub času, to dokonal požár v roce 1993, při kterém zasahovalo osmnáct hasičských jednotek. Střechu o rozloze přibližně dvou tenisových kurtů se jim už zachránit nepodařilo. Celková škoda vyšplhala na 1,5 milionu korun. Vše nasvědčovalo tomu, že zkáze neunikne ani zbytek objektu. Nakonec se ho ale podařilo zachránit a před dvěma lety i otevřít veřejnosti.

Čtyřpodlažních budov, jako je ta, která stojí v centru třítisícové jihomoravské obce, se po České republice nachází poměrně dost. V tomhle ohledu není tereziánská sýpka, do níž byly kdysi odváděny naturální dávky z velkopavlovického panství a která dokázala pojmout 12 000 až 14 000 měřic (jedna měřice byla 70,6 litru) obilí, ničím výjimečná. Na rozdíl od řady jiných se ale pro ni podařilo najít adekvátní budoucí využití, a to za pozornost rozhodně stojí.

„Zrekonstruovat historický dům, který byl v docela špatném stavu, a změnit jeho původní funkci nebylo jednoduché, ani to nestálo pár korun. Naopak trvalo to docela dlouho a stálo to spoustu peněz,“ připouští architekt Adam Gebrian pravděpodobný důvod toho, proč k takovým transformacím nedochází v tuzemsku častěji. Posoudit zdařilost té, která stála 53. nejbohatšího Čecha Lubomíra Stokláska čtvrt miliardy korun, můžete v dalším díle Překvapivých staveb na internetové televizi Mall.tv.