Průmyslový areál firmy LIKO-S

Průmyslový areál firmy LIKO-S Zdroj: Mall.tv

Průmyslový areál firmy LIKO-S
Průmyslový areál firmy LIKO-S
Průmyslový areál firmy LIKO-S
3
Fotogalerie

Průmyslový areál, který se zelená: Nesmysl? Ne vždy! Podívejte se na jednu z nejhezčí fabrik v Česku

 Výstavba průmyslových areálů a skladovacích hal je běžně spojená s nevratnými zásahy do krajiny. Travnaté plochy i úrodná ornice musí ustoupit asfaltu a utilitárním montovaným konstrukcím, a tak není divu, že na mapě měst nepatří k populárním lokalitám. Přitom by tomu tak být nemuselo. Nedaleko slavkovského bojiště, kde kdysi mistrovskou taktikou Napoleon obelstil rusko-rakouskou přesilu, stojí rodinná firma, která jde nejen tuzemským investorům příkladem. „Jen vracíme přírodě to, co jsme jí vzali,“ říká bez okázalých gest její zakladatel.

Podnik LIKO-S založil Libor Musil v roce 1992 na baťovských tradicích a principech respektu, lásky k řemeslu, vytváření kvalitních vztahů a udržitelného podnikání. K dispozici měl tehdy brusku ruční výroby, svářečku, tři balíky elektrod, ruční nářadí a Škodu 120 půjčenou od tchána. To mu stačilo k tomu, aby pod zkratkou slov Libor, kovovýroba a Slavkov jako první v Evropě začal vyrábět interiérové příčky. A taky vybudoval jednu z nejhezčích firem v Česku.

„Na jednu stranu je to areál, jakých jsou v republice stovky, na druhou stranu tu možná žádný podobný není. Je na něm vidět důsledná práce se zelení, s přírodními artefakty tak, aby nepůsobil násilně a byl přirozenou součástí prostředí. A to je něco, z čeho se dá poučit,“ nešetří chválou Adam Gebrian, architekt a tvůrce Překvapivých staveb na internetové televizi Mall.tv. Jak vypadá taková fabrika, kterou ocení i nekompromisní kritik veřejného prostoru, zjistíte v novém díle pořadu.

A pokud vás zajímá, jak to bylo se slavným Napoleonovým vítězstvím u Slavkova a jeho dalšími vzestupy i pády, právě o tom je jedna z epizod pořadu Životy slavných, kterou si můžete pustit zde.