Lahofer

Lahofer Zdroj: Mall.tv

Lahofer
Lahofer
Lahofer
3
Fotogalerie

Byly doby, kdy podzim patřil návštěvám vinných sklípků: Tenhle stojí za to vidět i online!

Jen pár kilometrů od Znojma byl letos dokončen velkorysý a pozoruhodný veřejný prostor, jehož kvalit nedosahuje leckterá kulturní stavba v zemi. Přitom se jedná o sídlo jihomoravského vinařství, které by mohlo sloužit jen svému účelu a nikdo by se nad tím nepozastavil. A právě proto, že jeho realizace není výsledkem prvoplánově utilitaristického přemýšlení, stojí za pozornost ho navštívit. Až to bude možné, tak rozhodně osobně, za daných okolností přijměte aspoň virtuální pozvání. Slibujeme, že nebudete litovat.

„Uprostřed vinohradu se nachází relativně nízká stavba s monumentální konstrukcí, která navazuje na okolní krajinu, a to jak svým tvarem, tak členěním,“ charakterizuje architekt a tvůrce pořadu Překvapivé stavby Adam Gebrian ambiciózní projekt Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. Dvojice autorů se přitom k realizaci zakázky dostala poměrně netradičním způsobem. Sami oslovili investora, kterému předložili několik variant. Ani s jednou ho ale nezaujali, uspěli až s výrazným a charakteristickým návrhem, jehož snahou je spojit objekt s celou krajinou tak, aby vznikl souvislý celek. A to třeba tím, že konstrukční systém návštěvní haly tvoří železobetonová žebra, která mají mezi sebou stejnou vzdálenost jako řádky vinohradu.

„Jestli vidím nějakou tendenci v současné architektuře, tak je to zvyšující se ambicióznost klientů, kteří chápou, že pro veřejnost je potřeba udělat něco významného, důležitého a umožnit lidem zážitek, který by jinde nezažili. To je přidaná hodnota, kterou jsem byl zvyklý vídat v zahraničí, a mám radost, že ji začínají mít i stavby u nás,“ pochvaluje si Gebrian, který patří k dlouholetým kritikům veřejného prostoru a upozornil už na řadu jeho nedostatků. Když je příležitost, nezdráhá se ani chválit. A tak přijměte pozvání na prohlídku moderního chrámu vína, kterou nabízí další díl Překvapivých staveb na internetové televizi Mall.tv. Jen víno si v jejím průběhu budete muset dolévat sami.