Překvapivá stavba v Opatově.
Překvapivá stavba v Opatově.
Překvapivá stavba v Opatovicích.
Překvapivá stavba v Opatovicích.
Adam Gebrian si vzal na paškál další překvapivou stavbu.
6
Fotogalerie

Osvícená garáž pro traktory: Takhle vypadá svatyně českých zemědělců

Betonová podlaha, která vydří cokoli, vyměnitelná ocelová konstrukce a garážová vrata.  Budova technického zázemí pro lidi a stroje v zemědělském areálu na Svitavsku se zdánlivě ničím neliší od jiných. Přesto má tahle velká garáž pro traktory něco, co z ní dělá pozoruhodnou realizaci, aniž by tím trpěla její užitná funkce. Architektura tu funguje jako jednoduchá obálka pro to, co se odehrává uvnitř a co nepřipouští kompromisy. Uprostřed farmy se starými zemědělskými komplexy a bioplynovou stanicí na praktičnost materiálu ani rezignovat nelze. Přesto zde stojí překvapivá stavba, která způsobila mezi architekty rozruch.

Plechová budova neunikla ani pozornosti architekta a dlouholetého kritika veřejného prostoru Adama Gebriana. Ten se na Farmu Opatov stojící nedaleko stejnojmenné obce v Pardubickém kraji zajel podívat se štábem internetové televize Mall.tv. A chytrou a radikální odpověď na zadání a kontext zhodnotil slovy: „Takové stavby běžně architekti nenavrhují a já tu argumentaci chápu. Je nasnadě říct si, proč by měli, vždyť je to úplně jednoduchá technická věc. Ano, může být, ale zároveň může mít něco navíc. A tuhle přidanou hodnotu opravdu plně pochopíte, až když se ocitnete uvnitř.“

Ověřit si jeho slova můžete v novém díle Překvapivých staveb, v němž poukazuje právě na realizace jatek, kravína, stájí nebo třídírny odpadů, ke kterým se hrdě hlásí úspěšní zahraniční architekti. Dobře totiž vědí, že není malých rolích, a že špatný a dobrý dům stojí zhruba stejně. Jen v Česku je takový přístup pořád spíš výjimkou. Podívejte se na ni.