Cosmos Disovery

Cosmos Disovery Zdroj: Cosmos Disovery

Cosmos Disovery
Cosmos Disovery
Cosmos Disovery
Fotografie z výstavy Cosmos Discovery
Fotografie z výstavy Cosmos Discovery
14
Fotogalerie

Fanoušci kosmonautiky mají stále šanci navštívit Cosmos Discovery. Výstava je prodloužená do konce října

Kosmické lety jsou díky úspěšným misím SpaceX a otevření tzv. marsovského okna doslova hitem. Výstava Cosmos Discovery dostane své návštěvníky nejen na Mars, ale i na Měsíc a zábavnou formou je provede celou historií kosmonautiky. Díky spolupráci s NASA výstava prezentuje originální exponáty, které se vrátily z kosmu, ale také kokpit raketoplánu nebo celou orbitální stanici.

Výstava Cosmos Discovery se stává skvělým tipem na rodinný nebo školní výlet, kde si děti i studenti užijí kosmos ze všech stran. Dětská naučná stezka a zvukový průvodce zdarma provedou malé návštěvníky celou výstavou. Výstava je zábavnou formou seznámí s historii kosmických letů a vysvětlí jim mnoho fyzikálních zákonitostí. Stává se tak skvělou inspirací k zájmu dětí o přírodní vědy.

"Celá výstava je určena pro všechny věkové kategorie. Na výstavě si přijdou na své malé děti i jejich rodiče. Celková koncepce je taková, aby výstava vzdělávala a bavila celou rodinu i školní výpravu," řekla o výstavě Květa Havelková, zástupce pořadatele JVS Group. 

Díky spolupráci výstavy s Evropskou kosmickou agenturou ESA a Českou akademií věd je výstava neustále rozšiřována a aktualizována o nové exponáty. Návštěvníci se tak mohou dotknout částí rakety Ariane 6, která poletí na Měsíc.

Výstava prezentuje zcela jedinečné originální exponáty jako je část motoru legendární rakety Saturn 5, která byla vyzdvižena ze dna oceánu, skafandry známých astronautů, první laptop z paluby raketoplánu, kosmické lodě Apollo i Sojuz a mnoho dalších. Mezi nejzajímavější patří průchozí modul orbitální stanice MIR, která návštěvníkům simuluje stav bez tíže, lunární vozidlo amerických astronautů misí Apollo, řídicí středisko v Houstonu nebo kokpit raketoplánu Columbia. Samostatná galerie je věnována Marsu a současnému vývoji jako jsou lety společnosti SpaceX a dalších. Na závěr si zájemci projdou výcvikem kosmonautů nebo se díky virtuální realitě mohou projet na kosmické motorce, či odstartovat s raketou.

Výstava je prodloužena až do konce října a nabízí tak možnost návštěv školních výprav za speciální zlevněné vstupné. Pro studenty jsou připraveny pracovní listy i vzdělávací programy. "Společně s Evropskou kosmickou kanceláří a Akademií věd připravujeme speciální vzdělávací programy pro všechny věkové kategorie. Věřím, že výstava se tak stane skvělým doplňkem výuky základních a středních škol," doplnila Květa Havelková.

V srpnu navíc probíhá soutěž Staň se vesmírným hrdinou. „Toto léto jsme pro Českou republiku připravili něco zcela výjimečného. Uplynulo 51 let od přistání na Měsíci. Tři američtí hrdinové přepsali historii, a díky nim vznikla naše úžasná výstava. Ale i astronauti jsou lidé žijící své civilní životy. Právě osobní příběhy běžných lidí nás zajímají. Hledáme proto 3 x 3 hrdiny všedních dní, kteří vyhrají možnost objevit se na našich billboardech a v televizní reklamě, a to společně se svými blízkými," řekla k soutěži, která probíhá na webu www.cosmosdiscovery.cz , Květa Havelková.

Více informací o výstavě i akcích a soutěžích na www.cosmosdiscovery.cz