Video placeholde
Oldřich Pelčák
Oldřich Pelčák
Oldřich Pelčák
Oldřich Pelčák
Oldřich Pelčák
6
Fotogalerie

Muž, který neletěl. Sověti tvrdili, že Remka místo mě poslali do vesmíru Češi, říká kosmonaut Oldřich Pelčák

Oldřich Pelčák (76) je tím „druhým“ kosmonautem, který spolu s Vladimírem Remkem absolvoval ve Hvězdném městečku u Moskvy kompletní výcvik na let do vesmíru. Není ale kvůli tomu ani po těch letech zahořklý; žádný vzpomínající starý zbrojnoš, žádný nečinný důchodce. Na výstavu Cosmos Discovery, která se koná až do 30. dubna na pražském Výstavišti, dokonce zapůjčil tři důležité vesmírné suvenýry: panenku v kroji, rukavice Vladimíra Remka a svou úžasnou bundu z pracovní kombinézy.

Československo bylo třetí zemí v dějinách, která měla svého kosmonauta. Z vojenských pilotů československé armády se tehdy za hluboké totality vybralo osmdesát perfektně fyzicky i psychicky způsobilých adeptů. Výběr se poté dále zužoval. Do sovětského Hvězdného městečka, kde výcvik kosmonautů na let do vesmíru v roce 1978 probíhal, nakonec odjeli z osmi nejžhavějších adeptů jenom dva: Pelčák a Remek.

Po mnohaměsíčním tvrdém výcviku dvou česko-sovětských posádek (Remek s Gubarevem, Pelčák s Nikolajem Rukavišnikovem) krátce před startem Praha rozhodla, že poletí Remek. Druhý člen náhradní sovětsko-československé posádky Nikolaj Rukavišnikov se ale - na rozdíl od Pelčáka - poté do vesmíru podíval hned dvakrát.

Proč byl vlastně vybrán Remek, by jistě vydalo na zajímavou novinářskou kauzu. Je ale jasné, že na mladšího Remka padla volba také z politických a kádrových důvodů; jeho otec byl Slovák, generálporučík, navíc dlouholetý velitel vojenského letectva, matka byla Češka – a právě česko-slovenští rodiče byli symboličtější než oba Pelčákovi rodiče čeští.

Další verze vysvětlovala, že Remkův tatínek zastával vysokou funkci v československé armádě, a tak samozřejmě pomohly známosti. „Co však bylo skutečným důvodem výběru, to nikdo nikdy oficiálně nesdělil,“ krčí rameny Oldřich Pelčák; v podcastu Reflexu se dozvíte víc.