Video placeholde
Výstava Cosmos Discovery
Výstava Cosmos Discovery
Výstava Cosmos Discovery
Výstava Cosmos Discovery
Výstava Cosmos Discovery
14
Fotogalerie

Skafandr Apolla 13 a opravdový motor z rakety. Výstava Cosmos Discovery je splněným snem fandů kosmonautiky

V prostorách Křižíkových pavilonů Výstaviště Praha-Holešovice je až do konce dubna největší putovní výstava kosmonautiky současnosti – Cosmos Discovery. Unikátní a výpravná expozice vtáhne návštěvníky do děje a představuje stovky reálných exponátů, které podnikly dobrodružnou cestu na oběžnou dráhu planety Země a některé z nich ještě dál. Výstava Cosmos Discovery byla vytvořena ve spolupráci s americkou NASA a dalšími odborníky. Na své si přijdou všechny generace a speciální program je připraven i pro školní výpravy.

Cosmos Discovery je v současné době největší expozice, která putuje po světě a představuje veřejnosti dobrodružství cesty člověka do vesmíru. Výstava provede veřejnost historií pilotovaných kosmických letů od jejích počátků až po současné a plánované mise. Velkolepá expozice vznikla ve spolupráci s americkou NASA, muzeem a vzdělávacím centrem Cosmosphere a českými odborníky. Výstava obsahuje stovky originálních exponátů z USA i Ruska, které byly ve vesmíru, unikátní sbírku skafandrů a reálné modely kosmických lodí, raketoplánů a raket. Celkem jde o několik stovek artefatků.

Zvláštní galerie je věnována misím Apollo a dobývání Měsíce, včetně originální trysky motoru rakety Saturn V a lodi Apollo 11. Také sovětský program Sojuz je zastoupen nejen samotnou kosmickou lodí Sojuz, ale především průchozím modelem orbitální stanice MIR, kde zažijete pocity kosmonautů v mikrogravitaci.

"Jedním z nejatraktivnějších exponátů je průchozí vesmírná stanice MIR. V ní zažijí návštěvníci pomyslný stav beztíže a přitom si prohlédnou vybavení stanice tak, jaké bylo na oběžné dráze země. Určitě zajímavé je také originální řídící centrum Houston nebo kokpit raketoplánu Columbia," řekla k výstavě mluvčí Květa Havelková.

V dalších galeriích výstavy se veřejnost seznámí se všemi americkými raketoplány i ruským kosmoplánem. "Do výstavy bylo začleněno i mnoho informací o budoucnosti vesmírného výzkumu. Nechybí tedy plány na osídlení Marsu, máme tu sekci věnovanou společnosti Space X i dalším firmám a agenturám, které se na Mars chystají," doplnila Havelková.   

Celou výstavou provede zábavnou formou audioguide, který dostanou návštěvníci zdarma u vstupu. Každý také dostane Space Card - Kartu kosmonauta se jménem a krátkým životním příběhem reálného kosmonauta. "I tímto chceme návštěvníky vtáhnout do vesmírného děje. Při vstupu se pomyslně promění v kosmonauta a let do kosmu může začít," řekla Květa Havelková.  

V interaktivním Cosmoscampu bude možné vyzkoušet náročný výcvik kosmonautů i 3D technologie. K dispozici je několik VR (virtuální realita) instalací, díky kterým se návštěvníci ocitnou přímo na skutečné vesmírné misi. Pro odvážlivce je připraven tzv. gyroskop, který zájemce roztočí v několika osách.