Video placeholde
Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd a Feustelův krteček
Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd a Feustelův krteček
Ariane 6
Panty k raketě Ariane 6, která poletí na měsíc, jsou české výroby
Panty k raketě Ariane 6, která poletí na měsíc, jsou české výroby
10
Fotogalerie

Krteček byl prvním astronautem. Česko má ve vesmíru silnou stopu a naše děti tam poletí, říká Suchan

Všichni známe prvního československého (a z hlediska národností třetího) člověka ve vesmíru Vladimíra Remka. Někdo zná dokonce i jméno jeho náhradníka a kosmonauta – čekatele Oldřicha Pelčáka. A skoro každý asi sledoval plyšového krtečka, jak letí do vesmíru s americkým astronautem Andrewem Feustelem. To ale zdaleka nejsou jediné momenty, kdy Češi do vesmíru něco vyslali. Aktuální míra zapojení našeho státu do výzkumu vesmíru vás určitě překvapí. Nejen o tom jsme si povídali s Pavlem Suchanem z Astronomického ústavu Akademie věd. Podívejte se na video v úvodu článku.

Pavel Suchan s pořádnou mírou nadsázky mluví o Feustelově krtečkovi jako o prvním ryze českém astronautovi. „Vladimír Remek byl po otci Slovák, a navíc je díky tomu, že letěl do vesmíru se Sověty, označován za kosmonauta. To krteček letěl v americkém raketoplánu Endevour, a je tak naším prvním právoplatným astronautem,“ říká pobaveně.

V roce 2011 jsme plyšovou hračku od Zdeňka Millera viděli poletovat ve vesmíru. A určitě vás překvapí, že dnes není v žádné bytelné vitríně v americké NASA, ale spolu s Pavlem Suchanem cestuje v normální kožené příruční tašce po českých školách, kde slouží k propagaci našeho vesmírného programu a v malých dětech se snaží probudit lásku k prostoru mimo naši planetu. Není to jen tak pro nic za nic. Díky zapojení Česka do Evropské kosmické agentury (ESA) existuje reálná možnost, že tam za pár let klidně Češi poletí.

Už nyní se Češi podílí na celé řadě kosmických projektů. Kromě vysílání satelitů, družic a sond se aktuálně naše firmy podílí na raketě Ariane 6. Ta by měla ještě letos odstartovat k Měsíci a motory, které ji do vesmíru vynesou, budou držet české panty. Pokud byste je chtěli vidět na vlastní oči, pak stačí na pražském Výstavišti navštívit výstavu Cosmos Discovery. Součástky si tam můžete dokonce osahat.

Řeč byla ale i o dalších zajímavých věcech a projektech, které zahrnují příspěvek naší vlasti při dobývání vesmíru. Celý rozhovor s Pavlem Suchanem najdete ve videu v úvodu článku. Zajímají vás české stopy ve vesmíru? Dejte nám vědět do diskuze!