Dominic Cummings

Dominic Cummings Zdroj: Reuters

Koronavirus v Británii: Klíčový poradce Borise Johnsona Dominik Cummings se prohřešil proti pravidlům
Koronavirus v Británii: Klíčový poradce Borise Johnsona Dominik Cummings se prohřešil proti pravidlům
Přední poradce a stratég britského premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings .
3
Fotogalerie

Zlobivý britský poradce: Zabijačku sice nevystrojil, ale na karanténu se vykašlal. Johnson ho přesto podržel

My máme svého Mynáře, Britové mají Dominika Cummingse. Klíčový poradce premiéra Borise Johnsona, který byl opakovaně viděn u svých rodičů v Durhamu, čelí ostré kritice za svůj přístup ke koronavirovým opatřením a mnoho poslanců teď žádá jeho odstoupení. Premiér Boris Johnson všechna nařčení odmítá a svého poradce hájí s tím, že jednal zodpovědně.

Zatímco „normální smrtelníci“ se kromě nejnutnějších pochůzek nemohou hnout z domu na krok, jsou odloučeni od svých blízkých a nemohou je doprovodit ani na poslední cestu, někteří politici se chovají, jako by se jich vládní nařízení netýkala.

Po vědeckém poradci vlády Neilu Fergusonovi, který se sešel s milenkou, nebo šéfce sektoru zdravotnictví skotské vlády Catherine Calderwoodové, která se navzdory vlastnímu doporučení vydala do své rezidence na venkově, se na paškál dostal další britský politik.

Osmačtyřicetiletý Dominic Cummings, který vynikl především jako hlavní strůjce kampaně za vystoupení z Evropské unie před referendem v roce 2016, měl v době přísných pravidel spojených s omezením pohybu obyvatel odvézt svého syna na hlídání k rodičům do Durhamu, hrabství vzdáleného 400 kilometrů od Londýna.

Morální paradox

Ačkoliv Cummings byl v Durhamu údajně viděn opakovaně, premiér Boris Johnson ho hájí s tím, že neudělal nic špatného. Pouze se jako otec zodpovědně postavil k potřebám svého dítěte a bylo zcela logické, že svého čtyřletého syna odvezl pryč od zbytku nakažené rodiny.

Na fakt, že ostatním obyvatelům Velké Británie byly podobně zodpovědné manévry zapovězeny, přitom zapomíná.

Nejen opoziční labouristé, ale i další poslanci nyní křičí po spuštění oficiálního vyšetřování a potrestání Cummingse.

„Vím, jak je těžké přijít o důvěryhodného poradce. Ale když je na výběr mezi ním a intergritou životně důležitých zdravotnických doporučení, musí být to druhé na prvém místě,“ napsala na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeonová a vzkázala premiérovi a jeho poradci, že by měli následovat příklad Calderwoodové.

Nemilovaná šedá eminence

Jako syn inženýra ropné plošiny a učitelky se zaměřením na slušné chování dostal Cummings vlohy pro vysokou politiku prakticky do vínku.

Po základní škole byl soukromě vzděláván na Durhamské škole, následovala Oxfordská univerzita se zaměřením na moderní historii a pak pobyt v Rusku, kde se mimo jiné podílel na nešťastném pokusu o založení letecké společnosti.

Nikdy nebyl členem Konzervativní strany a má velmi odmítavý postoj k médiím.

Kromě politických kampaní patří mezi koníčky tohoto dlouholetého euroskeptika také měnění způsobu fungování britské vlády a porušování pravidel.

Osudným se mu však zatím nestane nejspíš ani jedno.