Manželé Ticháčkovi přišli s nápadem Rouškovníku

Manželé Ticháčkovi přišli s nápadem Rouškovníku Zdroj: Active Radio

Active Radio: Příběhy doby koronavirové aneb Ze života obyčejných rodin

Multimediální skupina Active Radio odstartovala seriál s názvem „Příběhy doby koronavirové“. Reportér Jan Hloch zjišťuje přímo v terénu, jak ovlivnila protikoronová opatření vlády životy obyčejných lidí a jejich rodin. Hned jeho první návštěva ho zavedla do restaurace Svatý Martin na Malé Straně, kde vyzpovídal manželský pár vlastnící původně dvě restaurace. Nové příběhy posluchači naladí každý všední den na Frekvenci 1, Evropě 2 i Rádiu Z.

„Miliony lidí zažívají v současnosti hodně těžké chvíle. Vládní opatření kvůli pandemii koronaviru zamávala nejen s ekonomikou země, ale především s životy mnoha rodin. Proto jsme se rozhodli našim posluchačům v následujících týdnech nabídnout seriál „Příběhy doby koronavirové“. Jak se perou jednotlivci i celé rodiny s existenčními starostmi mapuje náš reportér Jan Hloch,“ vysvětluje Karel Novák, ředitel strategického rozvoje zpravodajství Active Radio.

I tyto těžké časy však mají svou druhou stranu mince. Tu pozitivní. Zlepšily se mezilidské vztahy. A tak se zrodil nápad s názvem "Rouškovník". To je věšák, na kterém visí několik roušek, které šijí manželé Ticháčkovi. Kdokoliv si může některou z nich vzít. Kateřina Ticháčková, majitelka restaurace Saint Martin, přibližuje, jak to celé začalo: „Teď během pandemie se ukázalo, jak se komunita perfektně semkla. Ze začátku se nedělo nic moc a tak jsme, abychom nezešíleli, začali šít roušky. Nejprve pro sebe, pak pro rodinu a nakonec i pro další lidi. Jak máme v restauraci otevřené okénko, tak si toho začali všímat sousedi a nosili nám látky, jehly i dva šicí stroje. Kamarádka nás inspirovala myšlenkou Rouškovníku a to nám přišlo skvělé, protože my můžeme udělat něco pro lidi a oni si u nás mohou na oplátku koupit kafe nebo jídlo."

Reportér Jan Hloch k seriálu říká: "Silným příběhem se ukázala nezáviděnihodná situace samoživitelky Venduly. Ta se sotva vyhrabala z dluhů a zase do nich spadla. V jedné rodině si přivydělávala hlídáním dětí, jenomže poté co oba partneři přišli o práci, skončila i ona. Bylo dojemně smutné sledovat, jak se její syn raduje i z takové maličkosti, jako jsou bonbóny a gumoví medvídci. Spolu s autorem projektu Příběhy doby koronavirové šéfem strategie zpravodajství skupiny Active Group Karlem Novákem nás v příběhu filmového producenta Jiřího Konečného velmi překvapilo, kolik lidí z jednotlivých profesí se ocitlo ze dne na den bez práce - producenti, distributoři, provozovatelé kin, režiséři, scénáristi, maskérky, kameramani a třeba i lidé zajišťující catering."

Nové příběhy si můžete poslechnout každý všední den v ranním vysílání Rádia Z, dopoledne na Evropě 2 a po poledni na Frekvenci 1. Všechny si pak můžete přehrát jako podcast: https://talk.youradio.cz/porady/pribehy-doby-koronavirove. Vedle toho ještě Active Radio zvažuje jejich vydání v tištěné verzi.