Souboj o Jihlavu: Šéf Senátu Miloš Vystrčil a bývalá manažerka Čapího hnízda Jana Nagyová.

Souboj o Jihlavu: Šéf Senátu Miloš Vystrčil a bývalá manažerka Čapího hnízda Jana Nagyová. Zdroj: ČTK: Loskot Jaroslav/ Archiv Blesku

Jihlavská laboratoř hnutí ANO aneb Nejsledovanější duely druhého kola senátních voleb

 Ve druhém kole senátních voleb strhává největší pozornost kvůli masivnímu nasazení týmu ANO souboj na Jihlavsku. Post senátora tu obhajuje šéf Senátu Miloš Vystrčil, stojící proti Babišově manažerce Janě Nagyové. Zajímavé střety se odehrají i v jiných obvodech.

V prvním kole byli zvoleni tři senátoři: Dva z vládního tábora, jeden z opozičního ANO. Druhé kolo senátních voleb je dominantně soubojem mezi ANO s 18 kandidáty a koalicí Spolu s 21 postupy. Mezi nimi se rozhodne o celkovém vítězi senátních voleb. Následuje výběr nejzajímavějších duelů.

Jihlava

Nejostřeji sledovaným soubojem je střet mezi šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (Spolu) a Janou Nagyovou (ANO). Fakticky jde o souboj Vystrčila s Andrejem Babišem, jenž do tohoto obvodu nasadil maximální palebnou sílu, včetně stínové vlády ANO. Babiš si paradoxně vybral Vystrčila za symbol „polistopadového kartelu“, což zní bizarně od miliardáře, jenž v téže době díky privatizacím vybudoval svoje impérium.

Podpora šéfa ANO zcela bezbarvé kandidátce Nagyové není náhodná. Spojuje je obžaloba v kauze Čapí hnízdo, kde u soudu přibývají přitěžující důkazy, svědčící o organizovaném dotačním podvodu. Babiš má dobrý důvod svoji manažerku krýt, podle pravidel omerty od ní očekává totéž. Nagyová už před soudem prohlásila, že veškerá případná pochybení bere na sebe. Licoměrnou konstrukci, že jde do Senátu bojovat proti bezpráví, překrývá upřímné, i když později korigované doznání, že jí jde o imunitu.

Druhé kolo ukáže, kolika voličům takové chování nevadí. Je jakousi laboratoří i pro Babiše, nakolik je soudní řízení překážkou pro případnou prezidentskou kandidaturu.

Praha 11

V senátním obvodu Praha 11 obhajuje senátorské křeslo Ladislav Kos (Zelení, HPP 11, Sen21). Proti němu stojí advokátka Hana Kordová Marvanová (Spolu), jež se v poslední době vymezovala v souvislosti s kauzou Dozimetr. Patří ke kritikům nejen praktik bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka, což vedlo k jejímu rozkolu se STAN, ale i vedení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), jež nad fungováním této skupiny dlouho přivíralo oči.

Kroměříž

Nejtěsnější souboj v prvním poločasu se odehrál v senátním obvodu v Kroměříži. První a páté místo dělila necelá čtyři procenta hlasů. Ve druhém kole se střetnou manažerka Lucie Pluhařová (ANO) a nezávislá advokátka podporovaná radikálním hnutím PRO Jana Zwyrtek Hamplová, bývalá poslankyně za ČSSD.

Strany vládní koalice v tomto obvodu nejvíc doplatily na nejednotu. Třetí kandidátka v pořadí, dosavadní senátorka Šárka Jelínková (Spolu), a čtvrtý Rudolf Seifert (STAN), dostali dohromady 36 procent hlasů, což by s přehledem stačilo na vítězství v prvním kole. O senátorském postu rozhodne, ke komu se přikloní voliči vládní koalice.

Karlovy Vary

Karlovarský obvod je rovněž charakteristický tím, že zde v prvním kole uspěli kandidáti opozice. Ve druhém kole se střetnou bývalá poslankyně za hnutí ANO Věra Procházková a Eva Chromcová, kandidující za SPD. I v tomto případě rozhodne, ke komu se přidají voliči vládní koalice a nezávislých kandidátů. Pro SPD, jež paradoxně prosazuje zrušení Senátu, by bylo vítězství v tomto obvodu historickým úspěchem.

Ostrava-město

Těsný souboj se v prvním kole odehrál v senátním obvodu Ostrava-město mezi obhájcem senátního postu Zdeňkem Nytrou (Spolu), předsedou senátorského klubu ODS, a bývalým státním zástupcem Miroslavem Antlem (ANO).

Antl byl původně spojen s ČSSD, v jejímž dresu úspěšně kandidoval do Senátu na Rychnovsku nad Kněžnou. Poté neuspěl s vlastním dnes už neexistujícím subjektem Za občany, dnes cítí větší šance v Babišově hnutí.

Jičín

Téměř vyrovnaný duel se odehrál i v jičínském obvodě, kde postoupili současný senátor Tomáš Czernin (Spolu) a kandidát ANO Jaromír Dědeček. I do tohoto souboje osobně vstoupil Andrej Babiš s bizarním vzkazem:

„Náš kandidát do Senátu Jaromír Dědeček byl první, který našel odvahu tady v regionu upozornit třeba na to, že jeho protikandidát Tomáš Czernin pobírá téměř stomilionové dotace od státu.“

Tato výhrada zní neuvěřitelně od oligarchy, jenž je největším příjemcem miliardových dotací nejen u nás, ale v celé Evropě.

Druhé kolo senátních voleb tak nebude jen „referendem o vládě“, jak tvrdí Babiš. To platí jen částečně, jelikož se poměry koalice versus opozice v horní komoře zásadněji neposunou. Ale nastaví také zrcadlo těm, kdo neváhají používat populismus a demagogii nejhrubšího zrna.