Volební štáb SPOLU

Volební štáb SPOLU Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hnutí ANO oslavuje vítězství v Hradci Králové. Jedničkou kandidátky byla Jana Šandová (24.9.2022)
Volební štáb SPOLU
Volební štáb SPOLU
Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
Výsledky komunálních voleb jsme sledovali ve štábu koalice SPOLU
12
Fotogalerie

Svéráz komunálních voleb. Spojenectví z rozumu, koalice toxické i zrádné

Uplynulé hlasování potvrdilo několik specifik, které se u nás s tvorbou místních samospráv pojí. Nejvíc úspěchů sbírají různí kandidáti označující se za nezávislé. Za stranického vítěze se pak zase označuje leckdo, jen si stačí vybrat hledisko – procenta, zastupitelské mandáty, posty radních, velká či malá města, rozdíl oproti minule… A pak tu jsou koalice.

I ve větších městech se stává, že okolnosti přivedou k jednacímu stolu celostátní soupeře či rovnou protivníky. Ukázkovým příkladem se po víkendovém volebním klání stala Plzeň, a to hned několikanásobně. Stačil by už samotný fakt, že koalici začalo vytvářet ANO společně se svými sněmovními nepřáteli, tedy Piráty a hnutím STAN. To by ještě i v centrálách stran prošlo, nikoliv už ale primárně zvažované paktování také se dvěma zástupci SPD.

„U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ varoval hned po „upečení“ první varianty plzeňské koalice jejich šéf Ivan Bartoš. Pro zlepšení veřejného obrazu v nastalé situaci rovnou i přes Twitter. Mimo jiné tím ukázal, že i Piráti dokáží fungovat navzdory svému všestranickému rozhodování jako centrálně řízená strana.

Výsledek se dostavil již brzy, dvojici okamurovců nahradili v rodící se koalici zastupitelé hnutí PRO PLZEŇ…

Méně jednoznačné je to u spolupráce s ANO, tady se to liší podle města a samozřejmě podle lidí. Například v Ostravě se rýsuje obnovení vcelku dobře fungující koalice mezi hnutím Andreje Babiše a středopravicovými stranami nyní v čele se SPOLU (doposud tam měli své radní i Piráti).

A svým způsobem otevřená situace i tímto směrem je v Praze. Vítězný trojlístek ODS, TOP 09 a KDU-ČSL sice deklaroval vůli sestavit koalici na „vládním půdorysu“, tedy s Piráty a hnutím STAN. Dosavadní pirátský primátor Zdeněk Hřib ale mezitím začal do hry tahat i hnutí Praha Sobě, což vzhledem k předvolební nevraživosti – a solidnímu pražskému výsledku hnutí ANO – může dopadnout lecjak…

Pak je tu další zvyklost, tedy vyšachování vítěze voleb. Což je vzhledem k poměrnému volebnímu systému logické, jakkoliv se to prvnímu na pásce pochopitelně nelíbí a mluví o „obcházení vůle voličů“ apod. Po minulém volebním klání to právě v Praze (a mimochodem nyní nejspíš ve výše zmiňované Plzni) zažila ODS. Chuť si ale občanští demokraté tehdy spravili v Brně, kde do opozičních lavic pro změnu poslali hnutí ANO.

A nejde jen o velká města. Nyní tento osud potkal i někdejšího šéfa protikorupčního útvaru policie (ÚOOZ) Roberta Šlachtu, který sice v domovských Pohořelicích na Brněnsku se svojí Přísahou získal téměř polovinu mandátů (9 z 21), ale – jak v titulku uvedla i jinak střídmá ČTK – „do koalice s ním nikdo nechce“. Je holt rozdíl mezi volebním ziskem a následnou povolební „realizací“.

Což by se vlastně mohlo vztáhnout téměř na celé komunální volby.