Video placeholde
Jan Pirk
Schůze Senátu: Miloš Vystrčil
Pavel Fischer s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v Chicagu
První místopředseda TOP 09 a senátor za obvod Jičín Tomáš Czernin během tiskové konference TOP 09 ve volebním štábu (3. 10. 2020)
Jan Pirk
10
Fotogalerie

Do senátu chce Jan Pirk i žokej Váňa, obhajuje Vystrčil. O co hrají vládní strany?

V letošních volbách do senátu bude mandát obhajovat mimo jiné jeho předseda Miloš Vystrčil. Do senátu chce ale spousta zajímavých osobností, včetně ex-primátorů Prahy a Brna, bývalých ministrů, i nepolitických tváří jako žokej Josef Váňa nebo kardiochirurg Jan Pirk. Jaké obvody bude nejzajímavější sledovat?

Kdo obhajuje

Z nejzámnějších senátních politiků letos opět kandiduje zmíněný předseda Vystrčil (obvod Jihlava), dále třeba místopředseda Senátu Jiří Růžička (Praha 6), místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin (Jičín) nebo nedávno odvolaná starostka Prahy 10 Renata Chmelová. Z nich asi nejzajímavější souboj čeká Chmelovou, již vyzve kardiochirurg Jan Pirk podpořený koalicí SPOLU, ve stejném obvodě kandiduje i poslanec za SPD Jiří Kobza. Proti Růžičkovi kandiduje v Dejvicích třeba bývalá poslankyně za Piráty Dana Balcarová, která se loni těsně nedostala do sněmovny v důsledku kroužkování Starostů.

Pirk není jediná celebrita, která se letos zkusí dostat do senátu. Na Plzeňsku kandiduje za ANO žokej Josef Váňa. Jeho soupeřkou bude exministryně spravedlnosti, právnička Daniela Kovářová, která v posledních letech vystupuje zejména jako kritička feminismu. Do senátu kandiduje s jednoduchým sloganem „Jsem normální,“ nepodporuje ji žádná politická strana. Z podobného názorového spektra je i Jana Zwyrtek Hamplová, kandidující na Kroměřížsku. Na Mělnicku pak kandiduje bývalý člen rady ČT a někdejší poradce Miloše Zemana Zdeněk Šarapatka s podporou TOP 09, vyzve obhajujícího senátora ze STAN Petra Holečka.

Kdo se chce vrátit

Do senátu se jako obvykle bude pokoušet dostat taky několik bývalých politiků. Na Praze 11 kandiduje bývalý primátor Tomáš Hudeček v zajímavém souboji s radní Hanou Kordovou Marvanovou, která je sice stále ve vedení města za STAN, letos však kandiduje za koalici SPOLU. Zároveň zde kandiduje i expremiér za ČSSD Vladimír Špidla. V Brně zase kandiduje exprimátor za ANO Petr Vokřál, který z hnutí již odešel. V Olomouci se o návrat do parlamentu pokusí šéfka Trikolory Zuzana Majerová, na Bruntálsku kandiduje za hnutí Přísaha bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

Jak si vedou strany

Boj o senátní křesla samozřejmě není jen souboj osobností, ale i stran. V současnosti tvoří pohodlnou většinu v senátu kluby vládních stran – ODS s TOP 09 (27 mandátů), klub Starostů (24 mandátů) a lidovci (12 mandátů). Strany koalice SPOLU daly ve většině obvodů dohromady společné kandidáty. V součtu bude SPOLU obhajovat 10 mandátů, STAN obhajuje 5 mandátů, oba tím pádem mají prostor si i polepšit.

Rozšířit svůj senátní klub budou jistě chtít rovněž Piráti, momentálně mají jen dva zástupce a v žádném obvodu neobhajují. Vlastní kandidáty však mají jen v 7 ze 27 obvodů. Hnutí ANO má jen 5 senátorů a ve většině obvodů kandiduje. Naopak ČSSD letos sice může obhajovat 2 ze 3 svých senátních křesel, pokusí se o to však jen u jednoho – v obvodě Kutná Hora, kde kandiduje Jaromír Strnad. Naopak druhý současný senátor za ČSSD Jan Žaloudík již znovu nekandiduje.