Video placeholde
Andrej Babiš (ANO) v předvolební debatě na CNN Prima News (1.9.2021)
Ivan Bartoš (Piráti) v předvolební debatě na CNN Prima News (1.9.2021)
Jan Hamáček (ČSSD) v předvolební debatě na CNN Prima News (1.9.2021)
Ivan Bartoš (Piráti) v předvolební debatě na CNN Prima News (1.9.2021)
Andrej Babiš (ANO, Jan Hamáček (ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Ivan Bartoš (Piráti) v debatě CNN Prima News (1.9.2021)
9
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: První předvolební debata začala a Bartoš skončil

Začal volební podzim a s ním i série televizních debat. První odstartovala CNN Prima News, která si pozvala představitele čtyř hlavních politických uskupení (Andrej Babiš, Jan Hamáček, Marián Jurečka a Ivan Bartoš). Výsledek? Hrála se přesilovka tří proti jednomu, ale Babiš gól nedostal. Zato pirátský vůdce Ivana Bartoš po mlhavém výkonu ztratil šanci být příštím premiérem.

Premiér Andrej Babiš v televizi vypadal unaveně, měl špatně padnoucí oblek i kravatu, podal průměrný výkon, ale ani tak ho zbylí diskutéři nepoložili na lopatky. Stále opakoval dvě základní teze, které si každý zapamatuje, na čemž postavil celou kampaň. Zaprvé, neustále opakovat komu všemu přidal a zvýšil životní úroveň. A za druhé, všichni ostatní jsou banda amatérů, které může narušit relativní stát blahobytu, který v Česku za cenu vysokého zadlužení zavedl. 

Opakem byl Ivan Bartoš, který se ani po čtyřech letech ve sněmovně nenaučil bojovat s Babišem a neustále se dovolával, aby se choval slušně. Když se chcete postavit největšímu žralokovi v moři a nepřipravíte se na boj s ním, pak to je arogantní amatérismus, ale z vaší strany. Bartoš se snažil vypadat státnicky, pořád převracel papíry s poznámkami, ale nepřeklopil své myšlenky do srozumitelného jazyka a nepůsobil příjemně. Z jeho projevu si nikdo nemohl nic zapamatovat, protože neformuloval své postoje do sloganů. Zůstal jen nepříjemný pocit talentu, který je na sestupné trajektorii. 

Nejlépe nakonec v debatě působil Jan Hamáček a Marian Jurečka. Ten první však byl handicapován svým fungováním v Babišově vládě a potřebou být loajální k předsedovi vlády, který se ve středu večer choval jako na tržnici v marocké Marrakeši. Jurečka tentokrát působil vyrovnaně a sledující si musel zapamatovat dvě jeho základní myšlenky. Vláda by měla začít debatu, že covid tu s námi bude pořád, takže se nemáme tvářit, že ho vymýtíme, ale musíme se připravit na život v riziku a budovat svou imunitu. K tomu je nutná lidsky uvěřitelná komunikace vlády s veřejností. V konfrontaci s materialisticky orientovaným Babišem to byl zajímavý protiklad, i když stále nedostatečný.  

Ani tato trojice však českého premiéra nevykolejila a umožnila brát místy dramaturgii pořadu do svých rukou. Svým způsobem k tomu přispěl i formát pořadu a občas vyděšená moderátorka soukromé televize, která se neodvážila na chování Andreje Babiše říct jen jednu logickou odpověď: Pane premiére, jestli se vám nelíbí formát pořadu, můžete jít pryč a na Úřadu vlády si natočit Čau lidi, my vás tu nedržíme. Pokud chcete v pořadu dál pokračovat, dodržujte naše pravidla. Tečka. 

Těžko však kritizovat moderátorku, když sami debatéři s Babišem nedokázali pohnout a často se nechávali obyčejně uřvat. Otázka stojí: pokud si to dovolí v televizním studiu, jak asi budou reagovat na složitých summitech Evropské rady? Tyhle debaty jsou ze všeho nejvíc trénink na daleko obtížnější jednání, například mezi státy. Jestli bude evidentně vyčerpaný a vyhořelý Babiš triumfovat i v těchto volbách, bude to pouze výsledkem impotence jeho konkurentů.