Video placeholde

Miroslav Kalousek v Reflexích: Každý stát má svoji mafii, jen u nás má mafie svůj vlastní stát

Kauza Čapí hnízdo, kterou státní zástupce Šaroch před volbami znovu vrátil vyšetřovatelům k doplnění, je důkazem, že česká spravedlnost není slepá. Shodli se na tom v dnešních Reflexích Miroslav Kalousek i Marek Stoniš.

„Trvá to šest let a hra o čas, kterou hraje státní zastupitelství, je průhledná a trapná,“ říká Kalousek. „Důsledkem této kauzy je skutečnost, že lidé přestávají věřit nezávislosti demokratických institucí, a to je v důsledku ještě horší než samotná kauza Čapí hnízdo,“ dodává.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš má připraveny zástupy právníků, kteří budou jeho kauzu Čapí hnízdo zdržovat před soudem, ale ono ani k tomu nedošlo, protože se k soudu ne a ne dostat. Prostě nejsme stát, ve kterém funguje pravidlo ,padni komu padni‘,“ reaguje Stoniš. Miroslav Kalousek srovnal případ padesátimiliónové dotace na Čapí hnízdo s případem mnoha starostů, kteří byli odsouzeni za pokus o zneužití dotací z veřejných peněz pro svou obec. „To bylo za podvod ve stadiu pokusu. Čapí hnízdo je dokonaný podvod, těch padesát miliónů nedostala žádná obec, ale soukromý vlastník, který na ně neměl nárok,“ vysvětluje Kalousek a dodává: „Každý z nás, i ten největší zločinec, tedy i Andrej Babiš, přece má právo na spravedlivý a nezávislý soud.“

Marek Stoniš ovšem upozornil, že politika Antibabiš, a tedy i jeho kritika za kauzu Čapí hnízdo jako by nefungovaly, protože preference hnutí ANO jsou zhruba stejné jako v době, kdy kauza vypukla. „Že Antibabiš nefunguje a opoziční strany by měly dělat něco jiného než kritizovat Andreje Babiše, je geniální produkt babišovské propagandy,“ oponuje Kalousek. „Přitom výraz Antibabiš je mediální zkratka pro každého, kdo chce normální demokracii, právní stát a kdo odmítá oligarchii východního typu. To je pozitivní program, který dohromady znamená Antibabiš,“ říká Kalousek.

Na úvahu, že by dnešní dva hlavní opoziční bloky, tedy Piráti/STAN a SPOLU, měly ještě před volbami jasně deklarovat, že jejich společný vládní program je „deagrofertizovat“ tuto zemi, vyčistit od lidí Andreje Babiše státní správu a vládnout dva roky podobně jako kdysi Občanské fórum, které spojovala společná vůle zbavit naši zemi komunistů, odpověděl Miroslav Kalousek: „Ono to tak ale je. Desítky let tady probíhaly volby v souboji pravice–levice a já jako aktivní aktér těchto soubojů na pravé straně spektra dneska říkám, že mně nezáleží na tom, jestli nová vláda bude více levicová, nebo pravicová, ale na tom, aby kabinet po volbách vedl tuto zemi zpátky do normálních poměrů, k demokratickému právnímu státu. A obávám se, že na to dva roky stačit nebudou,“ uzavírá Kalousek.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.