Video placeholde

Kalousek o kauze odposlechy: Prezident si stěžuje na premiéra, že neporušil zákon? Úplně absurdní!

„Jsme asi jediná země na světě, jejíž prezident nepoužívá telefon a premiér počítač, což jim ovšem nebrání v dohadování, zda byl prezident odposloucháván a zda tomu měl, nebo mohl premiér zabránit,“ uvedl téma dnešních Reflexí Miroslav Kalousek. Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš Miroslava Kalouska mírně opravil v tvrzení, že prezident nepoužívá telefon. „On si občas zavolá, ale jak sám potvrdil, použije k tomu telefony svých poradců. A problém je v tom, že oni nereprezentují prezidentskou kancelář, ale spíš zločineckou galerku. Pak se nemůžeme divit, že se tu a tam objeví v odposleších tajných služeb,“ dodal Stoniš.

Pro oba diskutující je naprosto nepřijatelné, že prezident žádal premiéra, aby zastavil nějaké odposlechy, a on aby to prezidentovi sliboval. „Špatně je v této kauze úplně všechno,“ říká Kalousek. „Špatně je to, že prezident má kolem sebe lidi, které tajné služby musí odposlouchávat, pokud chtějí dobře dělat svoji práci. Špatné je to, že prezident, který se cítí být nad zákonem, uloží svému premiérovi, ať to zastaví.“ Miroslav Kalousek se domnívá, že „z těch dvou notorických lhářů výjimečně nelže Miloš Zeman. Andrej Babiš mu to asi opravdu slíbil, ale nebyl schopen s tím nic udělat, protože se s tím prostě nic dělat nedá,“ říká. „A to, že si prezident následně veřejně stěžuje na premiéra, že neporušil zákon, je úplně absurdní,“ dodává Kalousek. „Ilustruje to situaci obou politiků, kteří nerespektují ústavu, pravidla, prostě nic,“ říká.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Jediné, co Miloše Zemana a Andreje Babiše spojuje, je osobní moc, technologie moci bez ohledu na zákony. „V tomhle jediném si rozumějí, jinak si myslím, že jsou to dva kohouti na jednom smetišti, kumpáni technologie moci,“ charakterizuje oba Kalousek. Spekulace o tom, že by kvůli kauze odposlechů došlo k narušení „nerozborného přátelství“, jak charakterizuje vztah premiéra s prezidentem Stoniš, Kalousek odmítl. „To není nerozborné přátelství, ale spíše účelové kumpánství dvou gaunerů, kteří jsou ochotní zneužít a obejít jakékoli právo ve prospěch osobní moci. A že se navzájem ani moc rádi mít nemusí,“ říká Kalousek a tvrdí, že se teď pouze jeden snaží přechytračit druhého. Vystoupení prezidenta chápe jako zvýšení tlaku na kumpána ve zločinném spolčení.

Jaký dopad bude mít spor ohledně údajných odposlechů prezidentova okolí na vztah premiéra s prezidentem? Je náhoda, že se tak stalo před volbami? Může ovlivnit jejich výsledek? Jakou roli hraje v celé kauze pomstychtivost prezidenta a srabáctví premiéra? Dozvíte se v aktuálním vydání dnešních Reflexí.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.