Video placeholde

Miroslav Kalousek: Po bitvě je každý generál, ale způsob odchodu z Afghánistánu je porážkou a ponížením

„Historie té země je velmi komplikovaná a složitá a jsem dalek stát se ze dne na den expertem na Afghánistán,“ uvedl dnešní aktuální Reflexe šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „Ale to, co se stalo, se mě dotýká jako občana České republiky, jehož vojáci v něm dvacet let sloužili v rámci mise NATO. Jak překotný odchod z Kábulu dnes vnímat? Jako porážku, ponížení?“ dodává.

„Porážka a ponížení jsou určitě způsob odchodu spojeneckých vojsk z Afghánistánu, ten se absolutně nezvládl,“ reaguje Miroslav Kalousek. „Po bitvě je každý generál, ale ten konec opravdu devalvuje i to, co mise dokázala. Teď se setkáváme s výkřiky, že jsme tam nikdy neměli chodit, že jsme se do toho konfliktu neměli plést, ale to není pravda,“ říká Kalousek. Podle něj je důležité vrátit se do roku 2001, kdy měla na území Afghánistánu základnu al-Ká’ida, která odtud také organizovala teroristické útoky proti Spojeným státům a jejich spojencům, včetně České republiky. Ta mise byla nutná a svůj účel splnila. Stejně tak bylo podle obou diskutujících jasné, že dříve nebo později musela vojska odejít.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Nicméně americký prezident Joe Biden ještě před šesti týdny tvrdil, že Tálibán není schopen obsadit celý Afghánistán. Kábul byl nakonec dobyt téměř ještě dříve, než jej jeho armáda a diplomaté stihli opustit,“ reagoval šéfredaktor Reflexu. „Tady můžeme jen spekulovat, ale považuji to za chybu tajných služeb. Buď nevěděly, co nastane, což je selhání. Nebo věděly, informovaly politiky, a ti na jejich informace nereagovali, což je selhání na druhou,“ odpovídá Kalousek.

Porážka Západu bude mít své geopolitické důsledky. Dá se očekávat, že vypukne další uprchlická vlna z Afghánistánu do Evropy a že se změní geopolitická mapa světa. Na to reaguje Miroslav Kalousek: „O tom rozhoduje velmocenská politika a neexistuje nic, co by se dalo označit za velmocenské vakuum. Když nějaká velmoc odněkud odejde, tak její místo nahradí jiná. To ostatně platí i o České republice. Někdo říká, že v Afghánistánu zvítězil Kreml, ale já si to nemyslím, protože Rusové Afghánistán okupovali, vraždili tam a Afghánci si to dobře pamatují. Spíše si myslím, že v regionu velmi posílí Čína a částečně Írán. Pro nás žádné dobré zprávy.“

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.