Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021)

Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021)
Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021)
Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021)
Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021)
Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021)
19
Fotogalerie

Koalice Pirátů a STAN odstartovala kampaň. Vrátí zemi budoucnost? Má to svoje ale…

Koalice Pirátů a hnutí STAN zahájila kampaň do Poslanecké sněmovny. Představila volební program, lídry a slogan „Vraťme zemi budoucnost“. Sami se označují za středové a protikorupční seskupení a zdůrazňují, že jsou pořád novou alternativou na politickém trhu, která se „neumazala“ vládnutím.

K samotným tezím představeným na tiskové konferenci lze těžko něco namítnout. Koalice chce zastavit rozvrat veřejných financí, zavést moderní a efektivní stát, digitalizaci, podpořit kvalitní školství, chránit nezpochybnitelné svobody, zajistit důstojný život všem občanům, transparentní rozdělování dotací, v narážce na problémy premiéra Babiše důslednější dodržování pravidel střetu zájmů a dalo by se pokračovat. S tím v obecné rovině nelze nesouhlasit.

Středový program

Představený program je patrně pod vlivem Starostů středově umírněný, i když je z něj místy patrná snaha o silnou roli státu a přebírání konceptů levicové a zelené provenience. Tyto tendence lze spatřovat v orientaci na sociální otázky, práva menšin či na různá feministická a ekologická témata. Koalice vyprazdňuje prostor těmto ideovým proudům, které mimo tento blok jen paběrkují.

Přesto by se našla řada styčných bodů s druhým opozičním pravostředovým blokem SPOLU pro případný vznik vládní koalice, i když tyto úvahy jsou zatím předčasné. Pokud by bylo hlavním cílem uklidit po destruktivním působení oligarchistánu a vrátit vybočený systém ovládnutí státu jednou vlivnou mocenskou skupinou do normálních kolejí, ta šance tady je. Má to ovšem svoje ale.

Kampaň sice zatím postrádá prvky populistického dryáčnictví typu vězeňského autobusu Pirátů před posledními volbami v roce 2017, kde Ivan Bartoš v roli velitele eskorty převážel uvězněné politiky konkurenčních stran pod heslem „Pusťte nás na ně“. Není ovšem úplně jisté, zda toto schéma uvažování zcela zmizelo z arzenálu všech představitelů České pirátské strany.

Antikorupční étos

To bude jeden z prubířských kamenů případné budoucí vlády, zda nebudou Piráti pokračovat v boji proti „tradičním“ stranám, v čemž se příliš neliší od antisystémového hnutí ANO. Je to lákavá představa, ale tragikomické konce antikorupčního étosu Babišova projektu jsou vypovídající. Něco podobného už předtím potkalo Věci veřejné.

Tím se dostáváme k meritu věci. Není nejpodstatnější, co je napsáno v programu Pirátů a STAN, ale co v něm není. Hnutí STAN vyprofilovalo některé výrazné politiky v čele s Vítem Rakušanem nebo bývalým sociálnědemokratickým hejtmanem Josefem Bernardem. Existuje u nich větší předpoklad čitelnosti a předvídatelnosti už jen kvůli zkušenosti části z nich s exekutivou.

Piráti sice mají relativně úzkou členskou základnu, ale zahrnuje široké názorové spektrum od městských středových liberálů přes levicové progresivisty po anarchistické křídlo brojící proti kapitalismu a torpédující členství v NATO.

Problém interních referend

Ivan Bartoš je rovněž výrazný lídr, ale je nutné připomenout, že Piráti bazírují na silné vnitrostranické demokracii a interních referendech. Mohou být vážnou komplikací pro praktické vládnutí založené na nezbytnosti koaličních kompromisů.

Pokud se tento princip nedostane pod kontrolu, může v krajním případě zbourat koaliční smlouvu nebo ohrožovat další vážná exekutivní rozhodnutí. V opozici je situace diametrálně odlišná než ve vládě, která se nemůže stát rukojmím neustále vyvolávaných vnitřních referend jednoho ze zúčastněných subjektů.

Piráti sice často hovoří o svobodě a demokracii, ale v praxi sami někdy podléhají paternalistickým tendencím směřujícím k omezení soukromého vlastnictví (nápady zdanit neobývané byty či tzv. nadměrné metry v bytech) nebo prosazování nových regulací. Otazníky vyvolává otevřený zájem koalice zvýšit daně, zejména u komerčních nemovitostí.

Co anarchistické křídlo

Bartoš bude muset ukočírovat anarchistické křídlo, protože nová vláda těžko sleví z prozápadního spojenectví, podpory Izraele a členství v NATO. Nemyslí si to všichni Piráti. Špičkou ledovce byl jejich vyloučený místopředseda Ivo Vašíček, který otevřeně hájil vystoupení z aliance.

Přes tyto nejasnosti je nyní blok Pirátů a STAN, představující pro mnohé voliče novou nevyzkušenou alternativu, podle současných průzkumů hlavním favoritem voleb. Ivan Bartoš už bezmála přijímá gratulace k premiérskému postu a vede i u bookmakerů.

Do voleb je ale ještě daleko a při formování vlády hodně záleží i na tom, jak dopadnou Babišovy satelity ČSSD, KSČM a SPD. A nezapomínejme na experimentátora s ústavními postupy, který dnes sídlí na Hradě.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ivanem Bartošem • Prostor X