Video placeholde

Bohumil Pečinka: Prezident Zeman hrozící aneb Předčasné volby nevypíšu

Miloš Zeman pronesl své páté vánoční prezidentské poselství. Jeho slova musíme zařadit do kontextu tzv. hybridní volební kampaně za své znovuzvolení, kterou právě vede.

Prezident Zeman chce v lednu obhájit další pětiletý mandát hlavy státu, ale formálně se do volební kampaně nezapojuje: v médiích vystupuje jen výjimečně, odmítá debatovat s protikandidáty a tvrdí, že vlastně žádnou volební kampaň nedělá.

Ve skutečnosti jezdí do krajů, má suverénně nejvíce přiznaných i nepřiznaných billboardů v celé zemi a jeho myšlenky tlumočí síť spřátelených médií a sociálních sítí. Jsme tak svědky první hybridní volební kampaně v dějinách Česka - je i není, oblečená i nahá, pěšky i na voze. Rozhodně svou dynamikou je mimořádně účinná. Její hlavní heslo by mohlo být: nedělám volební kampaň, protože ji dělám.

Do tohoto rámce můžeme dát i jeho vánoční poselství z 26. prosince. Přestože prezident v poselství varoval před manipulacemi ze strany médií, předem mu jeho poradci domluvili přímý přenos ve všech důležitých televizích. Stejně jako si Zeman pilně předjednává přenos z parlamentu, kde chce 10. ledna podpořit Andreje Babiše při hlasování o důvěře jeho vládě. Dva dny před prvním kolem prezidentských voleb. Je to kampaň, není to kampaň? Rozhodně to má vliv. Hybridní způsob vedení volební kampaně mu tak umetá cestičku ke znovuzvolení.

Na jeho vánočním poselství byly zajímavé dvě věci. Jednak to, jak sevřenou pěstičkou hrozil, že nevypíše předčasné volby. Komu to vlastně bylo adresováno? Andreji Babišovi, který používá hrozbu předčasných voleb jako beranidlo na ostatní politické strany, aby tolerovaly jeho vládu, popřípadě s ním šly do koalice? S přihlédnutím k paktu Babiš/Zeman asi těžko.

Vzhledem k tomu, že ostatní politické strany se předčasných voleb víceméně bojí, šlo o gesto, jako svého času používal Mao Ce-tung. Stručně řečeno, když se v západních médiích začaly objevovat informace o jeho špatném zdravotním stavu, nechal se Mao vyfotit, jak plave přes Žlutou řeku. Jinak řečeno, sevřená pěst jako symbol vitality, která vizuálně zahání mortalitu.

Zeman také úporně vyvracel spekulace, že sněmovní volby byly zmanipulované cizími silami. Těžko říct, jaký vliv měly proruské weby, na něž se v posledních letech svádí leccos, včetně náhlých změn počasí. Troufám si tvrdit, že největší vliv na posílení pozic populistů ve střední Evropě mělo docela něco jiného.

Přesněji září 2015, spojené s proniknutím miliónu a půl migrantů do střední a severní Evropy v rozporu s tehdy platnými zákony. Jednak fakticky došlo k ohrožení vnitřní bezpečnosti řady zemí a současně to povzbudilo převaděčskou mafii z Afriky a Blízkého východu, která za rok a půl vytvořila ze své činnosti nové a lukrativní průmyslové odvětví.

To nejpodstatnější pro českou situaci je, že migrační krize, spojená s plánem na přerozdělování migrantů na základě tzv. kvót, vedla k znejistění obyvatelstva i v těch zemí, včetně Česka, kde cizince naposledy viděli v době třicetileté války. Byrokratický plán Evropské unie vnucovat migranty prostřednictví tzv. kvót polil české populisty živou vodou.


Volební kalkulačka 2018: Který prezidentský kandidát je vám nejblíž?


Dnes už si to leckdo nepamatuje, ale Okamura a jeho Úsvit byl v té době po sérii finančních skandálů na rozpuštění. Sám Zeman tématicky tápal, jen slovně provokoval pražskou kavárnu a měl relativně nízké preference a sám Babiš hledal vedle EET nové téma. Bylo to právě hrozba násilně prosazovaných kvót na uprchlíky, která vlila těmto lidem do žil novou politickou krev. Není proto bez zajímavosti, že Zeman mluvil ve vánočním poselstvím o nejbolavějším problému dneška právě o kvótách.

I z toho důvodu lze konstatovat: pokud Zeman neskončí v příštích čtrnácti dnech na Jednotce intenzivní péče nebo nevyhlásí v pomatení mysli válku Mongolsku, zřejmě bude českým voličům adresovat i to příští vánoční poselství.

Kandidáti na prezidenta ČR přehledně. Čtěte zde >>>