Video placeholde
Trek to Yomi - hráno na PS5
Trek to Yomi - hráno na PS5
Trek to Yomi - hráno na PS5
Trek to Yomi - hráno na PS5
Trek to Yomi - hráno na PS5
18
Fotogalerie

Český samuraj hodnotí Trek to Yomi: Autentická stará japonština, vesnice i příroda sedí přesně, boj je filmový

V den, kdy se v Japonsku slaví svátek Tango no Sekku, při jehož příležitosti oprašují rodiny samurajské zbroje, tedy 5. května, vyšla nová samurajská videohra Trek to Yomi. Ta se odehrává na počátku 17. století v období Edo a vypráví příběh pomsty jednoho samuraje, který se vydává do světa mrtvých a zpět, aby naplnil svůj osud. Za projektem stojí vydavatel Devolver Digital, pro který hru vytvořilo studio Flying Wild Hog. Vývojáři se netají, že je velmi inspirovali Kurosawovy filmy pověstné svou autentičností. Hru jsme proto nechali ohodnotit i „českým samurajem“Jakubem Zemanem.

Jakub Zeman je japanolog, historik a odborník na staré Japonsko. Zároveň je praktikujícím šermířem ve stylu samurajských bojových umění. Pro kritické hodnocení podobných her nenajdete v Česku povolanějšího člověka. V minulosti jsme tak například hodnotili hru Ghost of Tsushima či dokumentární sérii Netflixu Age of Samurai: Battle for Japan.

Tentokrát jsme se bavili o nejnovějším počinu – samurajské jednohubce Trek to Yomi. V sedmihodinové akční hře kosíte stovky nepřátel za pomocí katany, luku i vrhacích šurikenů. To vše je zabaleno ve stylovém černobílém kabátku jako z filmů Akiro Kurosawy, ozvučeno autentickým soundtrackem a doprovázeno pochopitelně v japonštině. Hrát ji můžete na všech hlavních platformách, my jsme ji testovali na Playstationu 5, kde vypadá nádherně a šlape bez problémů.

„Zrovna ta japonština mě velmi potěšila. Jedná se totiž o její starou verzi právě z období Edo, což je věc, kterou sice v Česku ocení asi pět lidí, ale velmi to přispívá k autenticitě,“ vypichuje hned ze začátku Jakub Zeman. Dále hodnotíme kvalitu choreografií i použité zbroje a další zbraně. A nemalou část věnujeme také samotnému „Yomi“, tedy japonskému „podsvětí“. Jak v představách Japonců vypadalo? Kdo do něj přišel a jaké další mýty se k němu pojí? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Jakubem Zemanem v úvodu článku.

V rozhovoru často zmiňujeme naši sérii Den v kůži samuraje. Všechna videa najdete zde >>>