Video placeholde
Socha Mijamota Musašiho a Kódžira Sasaki
Mijamoto Musaši
Mijamoto Musaši
Mijamoto Musaši a Kódžiro Sasaki
Mijamoto Musaši (autoportrét)
7
Fotogalerie

Prvního soka porazil ve 13, pak vyhrál 60 soubojů. Nejslavnější samuraj své soupeře zabíjel i dřevěnou tyčí

Mijamoto Musaši patří bezesporu k nejslavnějším samurajům japonských dějin. Svého prvního protivníka porazil ve svých teprve třinácti letech. Brutálně ho ubil dřevěnou tyčí. Během dalších šestnácti let absolvoval na šedesát soubojů a ani jediný neprohrál. Uměl bojovat dvěma meči, neštítil se po protivníkovi vrhnout dýku nebo si na souboj přinést zbraň vyřezanou z pádla. Jaký byl jeho skutečný život? Nejen o tom jsme si povídali předloni se dvěma významnými odborníky na japonské dějiny v podcastu Reflexu. A v souvislosti s uvedením nového seriálu Šógun na Disney+ vám video přinášíme znovu.

Samuraj Mijamoto Musaši je v Japonsku dodnes fenoménem. Jeho psané dílo Kniha pěti kruhů hltají studenti bojových umění i vysocí manažeři firem. Díky němu je dodnes samurajský odkaz populární a jako hlavní hrdina se objevuje v několika hraných i animovaných filmových adaptacích. Jméno Musaši nesla i slavná bitevní loď z druhé světové války, která před svým potopením vydržela neuvěřitelný počet zásahů. A v tom může být trochu problém. Nakolik je tento legendární samuraj skutečnou postavou a nakolik mytickým hrdinou? Mají jeho činy nějaký reálný základ a kolik toho o něm doopravdy víme?

Co znamenalo být samurajem a samurajkou? Jaké měli milostné vztahy? Chcete vědět víc o slavných soubojích? Čtete zde>>> 

Nejen to jsme v podcastu Reflexu probírali se dvěma hosty. Tím prvním je našim divákům a posluchačům již dobře známý Jakub Zeman, odborník na japonské dějiny, který praktikuje bojová umění a z naší nepravidelné série je známý jako „český samuraj“. Tím druhým je pak historik Roman Kodet, pedagog a vedoucí Centra japonských studií na Západočeské univerzitě v Plzni. Je také autorem knih Příběh samurajů a Války samurajů.

V našem rozhovoru jsme probírali, jak vypadalo Musašiho mládí, co formovalo jeho život i názory, jak vypadaly jeho nejslavnější souboje a co dělal po 29. roce života, kdy se zařekl, že už nikdy nepodstoupí duel na život a na smrt. Za zapůjčení mečů na natáčení děkujeme Nihontó kenkjúkai, za ilustrační záběry Martinu Brabcovi a Hakuzan Dojo.