Video placeholde

Legendární kazeťák do kapsy je na světě skoro 40 let. Podívejte se, jak vypadal první Walkman

Walkman, nebo také přenosný kazetový přehrávač, byl přístrojem, který odstartoval revoluci a dnes je poslech hudby ze sluchátek na ulici zcela běžný. Příští rok to bude 40 let, kdy se Walkman začal vyrábět.

V roce 1979 jste za první Walkman zaplatili 200 USD, což je po započítání inflace dnešních 690 USD nebo-li 15 000 Kč. Přehrávač  měl kovové pouzdro, napájení na dvě tužkové baterie a z dnešního pohledu byl i dost veliký, protože úroveň integrace elektroniky nebyla velká. Protože podobný přenosný hudební přístroj do té doby neexistoval, úspěch byl značný, během 10 let Sony prodala 50 miliónů Walkmanů.

Rychle se přidali ostatní výrobci, a protože název Walkman měl a stále má patentováno Sony, ostatní firmy používali své vlastní názvy, například třeba Toshiba měla Walky, Aiwa zkusila název CassetteBoy, univerzální název přenosný kazetový přehrávač využívali ostatní. Běžný člověk ale vždy používal slovo Walkman, bez ohledu na výrobce. V zahraničí cena osobních kazetových přehrávačů postupně klesla, došlo k masovému rozšíření a legenda byla na světě. 

Více se dočtete na webu AVmania.cz >>>