Video placeholde

Ty zku*vená štětko aneb Ruský cirkus kolem prezidentských voleb

Ruské prezidentské debaty předcházející volbám naplánovaným na 18. března včera okořenila přestřelka mezi stálicí ruské politiky, ultranacionalistou Vladimirem Žirinovským a jedinou ženskou kandidátkou – populární hvězdou Ksenií Sobčakovou. Žirinovský je svými výpady vůči oponentům známý. Ve Státní dumě se v minulosti účastnil množství rvaček, vodu pak v roce 1995 vychrstl sám při televizní debatě na Borise Němcova.

Před tím, než došla Sobčakové trpělivost, ji Žirinovský opakovaně slovně napadl. Označil ji za prostitutku, blázna, špínu a několikrát se ji pokoušel vykázat z místnosti. Poté, co zpochybnil, zda má Sobčaková mozek, na něj šestatřicetiletá politička vychrstla vodu ze své sklenice. Na celou scénu se můžete podívat ve videu.

Prezidentských debat se neúčastní hlavní favorit a prakticky předem korunovaný vítěz, stávající prezident Vladimir Putin. Diskuzní pořady tak vzhledem k těžko uvěřitelnému chování Žirinovského připomínají víc než cokoliv jiného cirkus. Proti Putinovi se ve volbách staví již po několikáté, spolu s dalšími kandidáty však režimu slouží spíše jako směšná stafáž.

Ruské volby v kostce: Putinovi pomáhají sankce i smrt agenta v Británii. Voliči mohou vyhrát iPhone >>>

Z neautentičnosti své kandidatury byla v minulých měsících obviněna i Ksenia Sobčaková, dcera bývalého starosty Petrohradu, pod jehož mentorováním se v 90. letech Putin vypracoval až do čela státu. Média jí přezdívají Putinova kmotřenka, ačkoliv takto blízký vztah Sobčaková popírá.

V minulosti pracovala jako modelka, fotila pro Playboy i Maxim, v posledních letech se pak jako moderátorka objevovala v různých televizních show. Putina by podle svých slov chtěla z Kremlu dostat, druhým dechem ale dodává, že by jej jako prezidentka ochránila před případným korupčním stíháním. Zároveň o jeho vítězství nepochybuje.

Jediného politika, který by Putina mohl ohrozit, však diváci na obrazovkách státní televize spatřit nemohou. Opozičník Alexej Navalnyj, jenž v minulém roce zmobilizoval v odpor proti režimu desetitisíce Rusů napříč celou zemí, se od 22. února opět nachází ve vězení.

Oficiální kandidatura mu byla znemožněna kvůli s největší pravděpodobností vykonstruovaným obviněním z trestné činnosti. Političtí komentátoři se shodnou, že Putinův strach z vyvolání celostátních demonstrací a protestů je v době okolo voleb opodstatněný. Z vězení se tak Navalnyj dostane nejdříve několik dní po volbách.