Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Neuvěřitelná cesta do školy – děti musí překonat 800 výškových metrů

Malinká horská vesnička Ado Ler v čínské provincii S´-čchuan a jejich 72 obyvatel se stalo hvězdami internetu. Státní noviny Beijing News totiž zveřejnily reportáž o tom, jak 15 místních dětí ve věku šest až patnáct let musí na cestě do základní školy překonávat 800 výškových metrů a zdolávat u toho i nebezpečný skalný útes. Video o cestě do školy se stalo doslova hitem.

V izolované vesnici škola není a tak děti za doprovodu některých rodičů vždy vyrazí na nebezpečnou pouť. Po chatrných bambusových žebřících a někdy za velmi špatného počasí jdou do školy. Pak v ní zůstanou dva týdny a potom se na pár dní zase vrací domů a tak dokola.

Když se ale koncem dubna na této cestě zabil jeden místní člověk, diskuse na čínských sociálních sítích nabrala na obrátkách. Někteří lidé vyčítají úřadům, že nejsou schopny pro vesničany zajistit bezpečnou cestu.

Úředníci argumentují tím, že na to prostě nemají tolik peněz, protože by se jednalo o velmi drahou a náročnou záležitost. Další pak přišli s myšlenkou, že by se cesta mohla vybudovat z peněz sloužících pro turistiku, protože tato krásná oblast je ještě neobjevená a byl by to zajímavý cíl pro cestovatele.

Podívejte se na video, jak musí čínské děti chodit do odlehlé školy. Je to skutečně něco neuvěřitelného: