bartoš

bartoš Zdroj: YouTube.com

Bartoš vypustil volební spot plný antisemitismu, ČT jej odmítla odvysílat

Známý český antisemita Adam B. Bartoš vypustil nyní do světa volební spot, tedy krátké propagační video strany Národní demokracie, kandidující v květnových volbách do Evropského parlamentu. Česká televize však spot odmítla odvysílat, je plný nenávistných sdělení.

„…obrazové a verbální spojení je bezpochyby způsobilé vyvolat silnou negativní emocionální odezvu u části české populace,“ píše se v odůvodnění České televize, které si na svém facebookovém profilu uveřejnil Adam B. Bartoš.

V klipu je možné vypozorovat hned několik symbolů, které na pozadí s hrozivým hadem vytvářejí dojem, že zlo, které je zmiňováno, pochází právě od Židů, kteří jsou ve spotu zobrazeni při vzniku státu Izrael či na sionistickém kongresu. Vlající prapor s vlajkou Státu Izrael, menora, i narážka na Anežku Hrůzovou a známého Leopolda Hilsnera.

Česká televize namítá, že „Symboliku a asociace spotu nelze chápat jinak, než jako přímočaré ztotožnění zla s náboženskými skupinami (muslimy, Židy), národnostmi (Romy, Státem Izrael) a dalšími menšinami (homosexuálové), přičemž spot vyzývá k postavení se vůči těmto skupinám,“ a uvádí dokonce, že spot hraničí s naplněním skutkové podstaty trestného činu podněcování a šíření nenávisti vůči výše uvedeným skupinám.

Podívejte se, jak Bartoš svou stranu prezentuje:

Bartoš na svém profilu sociální sítě Facebook uvádí, že ČT nepochopila, „co tím antisemita chtěl říci“. I kdyby chtěl říci něco jiného, než je z klipu evidentní (hada musíme přece zabít!), valná většina z nás voličů si z klipu odnese přesně to, co popsala ve svém odůvodnění Česká televize a co ve zkratce shrnuje zmiňovaný paragraf trestního zákoníku.