Video placeholde
Tornádo jižní Morava, Hodonínsko.jpg
Tornádo jižní Morava, Hodonínsko
Jeden z obyvatel Mikulčic u svého domu. Ten musel jít k zemi.
Zkáza po řádění tornáda na hřbitově v Mikulčicích.
Kameník Bořivoj Čech obhlíží škody v Mikulčicích.
29
Fotogalerie

Práce i 18 hodin denně, měsíc v kuse. Bylo to náročné psychicky i fyzicky, popisují hasiči pomoc po tornádu

Ve čtvrtek 24. června 2021 se větrný vír prohnal jihomoravskými obcemi Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a části města Hodonín. Na pomoc okamžitě vyrazily složky záchranného systému České republiky. Jednou z nich byli také členové Záchranného útvaru hasičů z Hlučína, kteří mají zkušenosti ze zásahů u velkých přírodních katastrof nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jak jejich práce vypadá? Kdy dorazili na místo katastrofy? Co říkají na vlnu solidarity a kdo jim nejvíce pomohl? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím videu s unikátními záběry. 

„My jsme se o této mimořádné události dozvěděli od operačního střediska generálního ředitelství hasičského sboru. Dostali jsme za úkol sestavit tři odřady z každého střediska Záchranného útvaru HZS. Dali jsme dohromady techniku určenou pro likvidační práce, vyproštovací techniku, zemní stroje a nákladní automobily. Šlo o techniku, se kterou lze odstranit následky  živelných pohrom," říká brigádní generál David Kareš, který je zástupcem velitele útvaru v Hlučíně. Zásah na jižní Moravě pro něj byl zvláštní v několika ohledech. Šlo prý o velmi nestandardní situaci, kdy došlo k totální destrukci lidských obydlí na velmi malé části území. 

Celkem na jižní Moravě působili hasiči z Hlučína dvacet sedm dní v téměř nepřetržitém provozu. „Zásah patřil k těm složitějším. Nejtěžší to bylo bylo pro místní obyvatele, kteří mnohdy přišli opravdu o vše," říká David Kareš. Podle něj bylo působení pro členy jeho sboru náročný fyzicky i psychicky. Jejich denní režim začínal v šest hodin ráno a končil mezi desátou večerní a půlnocí. Práci stěžovalo také velmi horké počasí. Generál Kareš také ocenil vlnu solidarity z řad veřejnosti, která se neváhala zapojit i ve svém volném čase. Důležitou součástí bylo také zapojení soukromých subjektů, které zapůjčily bezplatně těžkou techniku. Jednalo se například o stroje značky Caterpillar.  

Hasiči z Hlučína jsou jednou ze tří dislokací Záchranného útvaru HZS České republiky. Jejich práce je využívána při nenadálých událostech v případě nouze. Členové sboru mají za sebou zkušenosti také ze zahraničí. Naposledy se jednalo o nasazení a výpomoc svým řeckým kolegům v boji s letošními rozsáhlými požáry.