Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ve Strakově akademii (20.7.2020)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ve Strakově akademii (20.7.2020) Zdroj: Twitter Úřad vlády ČR

Vláda uplácí voliče, kde se dá, ale na pomoci obětem tornáda chce škudlit

Koncem června postihly jižní Moravu bouře a nejničivější tornáda, jaká byla na našem území zaznamenána. Škody na majetku jdou do miliard korun. Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová zajeli do postižených míst a přislíbili velkorysou pomoc. Výsledkem je chaos a krácení státní podpory.

Zpočátku vše nasvědčovalo tomu, že vláda tentokrát nezaspala jako při řešení koronakrize a nabízí účinnou pomoc obyvatelům s domovy poničenými živelnou katastrofou. Celková výše státní podpory může dosáhnout pěti milionů korun na rekonstrukci či výstavbu nového bydlení, z toho dva miliony činí dotace a tři miliony zvýhodněný úvěr na 30 let s jednoprocentním úrokem.

Obrat ministryně Schillerové

Okamžitě se rozvinula diskuse, jak odškodnit pojištěné a nepojištěné majitele nemovitostí – stovky domů musí být zcela strženy. 27. června oznámila ministryně Schillerová v Otázkách Václava Moravce krátce po tragických událostech, že dotace na škody na majetku dostanou všichni postižení občané bez ohledu na to, zda byli či nebyli pojištěni. Pojištěným by se však podle ní měly dotace krátit o úhrady od pojišťoven. Nepojištění by pak mohli dostat celou částku.

Názor Schillerové vyvolal bouřlivou odezvu. „Pojištění budou za pitomce,“ poznamenal ve stejném pořadu bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Podle kritiků jde o diskriminaci domácností, jež si svoje příbytky pojistily, a zvýhodněni budou ti, kteří byli méně zodpovědní. To snižuje motivaci k pojistnému zabezpečení svého domu či bytu, když se vláda postará o všechny stejně.

Schillerová ještě téhož dne po lavině negativních reakcí i z oblastí postižených přírodní apokalypsou otočila. Dotace se prý o pojistnou částku krátit nebude. „Její výše bude pro všechny stejná. Rozhodně musí zůstat pravidlem, že mít uzavřenou pojistku se v případě řádění živlu vyplatí,“ napsala na Twitter.

O den později však vláda schválila parametry dotačního programu Živel, kdy se od maximální výše podpory odečítá výše vyplacené pojistné částky.

Zločin a morální hazard

Tím chaos kolem státní pomoci lidem postiženým tornádem nekončí. Ministerstvo pro místní rozvoj Kláry Dostálové zveřejnilo podrobnosti dotačního titulu, který vyvolal pobouření nejen rodin žijících dnes v provizorních podmínkách, ale i opozice.

Z doslovného znění vládního materiálu vyplývá, že „maximální podpora se vypočítá jako rozdíl mezi celkovými náklady na obnovu nebo pořízení, výší vyplaceného pojistného plnění, výší jiné podpory státu a příjmem z veřejné sbírky“. Z úřednického newspeaku vyplývá, že se od celkového objemu státní podpory odečte nejen náhrada pojistné události, ale i finanční dary, jež mohou dosáhnout až 300 tisíc korun na domácnost.

Jako cynický výsměch obětem tornáda v této souvislosti působí další exhibice Aleny Schillerové na sociálních sítích. „Mám, co jsem dal druhým. Tak znělo krédo arcibiskupa Stojana, zakladatele charity v našich zemích. Jsem hrdá na to, že jeho hodnoty zůstávají našemu národu pořád blízké. Znovu to dokázaly události posledních dnů, které tak nelítostně zasáhly mou milovanou jižní Moravu,“ zveřejnila 2. července.

„Vláda tak de facto ukradla peníze, které lidé posílali, a učinila z nich příjem státu. Všem odpovědným, kteří si svůj majetek pojišťovali, navíc vláda vzkázala, že jsou blbí,“ reagoval na přijatá pravidla bývalý šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „To je zločin a morální hazard.“

Úředníci to mysleli dobře

I v tomto případě ministryně Dostálová zařadila zpátečku. Publikovala sérii zmatečných tweetů a přislíbila, že na mimořádném jednání vlády vyškrtne z programu spornou větu krácení státní podpory o dary z veřejných sbírek, což se také stalo. Odpovědnost přehodila na úředníky a dušovala se, že vláda toto nikdy neměla v úmyslu.

„Omlouvám se lidem postiženým katastrofou za nejistotu, kterou v nich mohl vyvolat úřednický dokument. Ta formulace je opravdu nešťastná. Úředníci to mysleli dobře, ale je to nesmysl, vyvolává to jen nejasnosti,“ slíbila ministryně. Krácení pomoci o pojistné plnění však ponechala, nakonec „změkčené“ započítáním 70 procent pojistného.

Dostálové lze připomenout, že žádný člen vlády se nemůže schovávat za své podřízené, jelikož je garantem každého návrhu, který jde na vládu. Ministryně pro místní rozvoj projevila podobný alibismus před rokem. Vyzula se z absurdního projektu mediální kampaně propagující dovolenou v Česku za dvě miliardy korun, který skončil ve stoupě.

Video placeholde
Tisková konference po jednání vlády (28.6.2021) • ČTK/Blesk

Demotivující a nelidský přístup

„Uznávám, že výkladově to je problém. Dělali jsme to nařízení přes noc, pravděpodobně to tam zůstalo ještě od povodní,“ přiznala Klára Dostálová v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz. „Já, pane redaktore, úplně nevím, jestli je to chyba,“ odpověděla přesto na dotaz, zda tento „nesmysl“ považuje za svoji chybu. 

„Dostálová to jako svoji chybu nevnímá a neví, kde se vlastně chyba mohla stát. Demotivující a nelidský přístup vlády je opravdu neskutečný…“ konstatuje Michal Bláha z organizace Hlídač státu.

Babišův kabinet by ještě mohl vysvětlit, proč dává stejný strop státní podpory pět milionů korun pojištěným a nepojištěným a proč je v jeho nařízení klauzule, že lidé, kteří dostanou dotace na obnovu majetku, nebudou smět tento byt nebo dům deset let prodat nebo převést na někoho jiného podle původního a po výhradách opraveného záměru dokonce ani v rodině. Zbývá ještě otázka, jak se stát postaví ke třem stovkám postižených rodin, jež jsou v exekuci a hrozí jim propadnutí veškeré státní pomoci.

Aby to zase neskončilo nevěrohodným žehlením, že úředníci to mysleli dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Nemělo by ovšem zapadnout, že krácení státní podpory není žádný omyl, ale promyšlený kalkul a další arogantní zkouška, co všechno vládě projde.