Video placeholde
Moravská Nová Ves po běsnění tornáda.
Moravská Nová Ves po běsnění tornáda.
Moravská Nová Ves po běsnění tornáda.
Moravská Nová Ves po běsnění tornáda.
Moravská Nová Ves po běsnění tornáda.
43
Fotogalerie

Zkáza na Moravě z dronu: Zdemolované domy, bezradní lidé. Po řádění tornáda je z místa válečná zóna

Ty obrázky vypadají, jako kdyby byly z nějakého válečného konfliktu. Řádění tornáda přeměnilo malebné obce z jižní Moravy na scénu z apokalypsy. Podívejte se, jak situaci v obci Hrušky zachytil dron redakce Blesku. Více najdete v naší fotogalerii.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň. Bothová uvedla, že záchranáři ošetřili a do nemocnic poté převezli 63 lidí, z toho deset bylo deset těžce zraněných. "Tři pacienty se nám nepodařilo zachránit, utrpěli smrtelná poranění," doplnila mluvčí.

Uvedené počty se podle mluvčí ale týkají jen ošetřených lidí a transportovaných do nemocnic, vedle toho jsou jednotky až desítky lidí, které záchranáři ošetřili a nechali na místě. Někteří pak vyhledali pomoc přímo v nemocnici, neprošli tedy rukama záchranářů, uvedla mluvčí.

Další zraněné, případně zemřelé ale nelze podle mluvčí vyloučit, protože hasiči dál prohledávají sutiny domů. Ředitel hodonínské nemocnice Tesařík v noci uvedl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk. Nemocnice kvůli situaci po bouřce a tornádu vyhlásila traumaplán, zraněné přivážely desítky vozidel, nejen sanitek a hasičů. Zranění měli pohmožděniny, otevřené zlomeniny a zranění hlavy. Situace podle Tesaříka vypadala jako na bojišti.

Pokud chcete obyvatele zasažených obcí finančně podpořit, odkazy najdete ZDE >>>