Klára Dostálová

Klára Dostálová Zdroj: Úřad vlády ČR

Dostálová se chtěla zachovat jako cynická a krutá macecha. Její jednání ukazuje pravou tvář ANOsekty

Taková cynická a bohužel zcela promyšlená zhovadilost, kterou chystala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, se může stát snad jen v České republice. Dostálová totiž plánovala, že lidem z jižní Moravy, jejichž domovy zpustošilo nedávné tornádo, pokrátí státní příspěvky na jejich obnovu, a to jen proto, že tito postižení čerpají další finance z vyplacených pojistek či veřejných sbírek. Nakonec se tak nestane, ale humbuk okolo celé záležitosti v plné nahotě ukazuje mimořádně odpudivý a odlidštěný přístup k výkonu veřejné moci u značného množství politiků Babišova hnutí ANO.

Celá kauza vznikla, když do médií prosákla zpráva o „velkorysé pomoci státu“ obětem tornáda, ale vládní činitelé jaksi zapomněli doplnit, že příslušné vládní nařízení hovoří i o tom, že pomoc z veřejných peněz se lidem pokrátí o částky, které jim zaplatí pojišťovny a také o dary veřejné sbírky. Jinými slovy: ti, kteří si pojistili majetek a starali se o něj, měli od státu dostat o to méně. Přestože se premiér Andrej Babiš a jeho ministryně Alena Schillerová a právě i Klára Dostálová chlubili, jak lidem pomohou a kolik toho dostanou, tak vláda ještě na konci června jednomyslně (!!) přijala usnesení, které tuto pomoc zmíněným lidem oklešťuje. A když na to sami lidé upozornili, obě Babišovy ministryně tvrdily, ať nepanikaří a že jsou to lživé informace.

Když se pak ukázalo, že to lživé informace nejsou, začala Klára Dostálová krkolomně vymýšlet historku, že za to mohou její podřízení a že to bylo vše špatně vykomunikováno. Server Neovlivní.cz však přinesl zprávu o tom, že úředníci ministerstva pro místní rozvoj uvedli, že ministryně o podmínkách moc dobře věděla, protože jejich rámec sama nastavovala. „Není pravda, že to byli úředníci. Podklady pro vládu se připravovaly podle politického zadání. Pokyn ministryně zněl: podporu dostanou jen ti, kteří neměli pojistky nebo jim nepokryje škody a také ti, kteří nevyužili peněz z darů,“ uvedl pod podmínkou anonymity pro Neovlivní.cz jeden z podřízených Kláry Dostálové.

Díky hlasitému nesouhlasu veřejnosti nakonec došlo k opravě příslušného nařízení a lidé s pojištěným majetkem nebo ti, kteří čerpali či čerpají prostředky z veřejných sbírek, nakonec o peníze od státu nepřijdou. Nicméně tato situace plně dokresluje, jak politici ANO přistupují k řešení vážných a lidsky velmi nepříjemných záležitostí. Jak se snaží za každou cenu ušetřit i na lidech, kterým živel zničil majetek. Jak ledabyle (či naopak záměrně??) zpracovávají příslušné dokumenty (nebo čtou je vůbec?), na jejichž základě má lidem plynout pomoc. Jak se zbavují zodpovědnosti za své chyby a svalují je na druhé. Osobní sebereflexe je u nich nulová. Je to velice tristní a smutný obrázek.

Pro volební stratégy to jsou nepříjemné okamžiky. Klára Dostálová bude volebním lídrem ANO v Královéhradeckém kraji. Ve své vládní funkci přitom nepředvedla vůbec nic, a na co sáhla, to zpackala. Nyní to korunovala takovým kiksem. Dobře, omluvila se, že došlo k omylu a bude napraven. Ale že k němu došlo, je primárně její osobní hrubá chyba. Před podzimními volbami je potřeba opakovat tato a podobná další selhání nejen její, ale i dalších politiků ANO.

Ostatně imperátorský přístup k řešení celé věci byl podtržen i tím, že zástupci ANO ve sněmovně zablokovali opozicí navržený bod programu, aby se okolnosti vzniku a obsahu programu Živel probraly na plénu. Obrázek a vlastní názor ať si každý udělá sám. I když je mi jasné, že nemalou skupinu lidí za pár stovek k důchodu navíc a k tomu dvě ošizené koblihy od jejich slepé věrnosti k ANOsektě neodradí vůbec nic.

Video placeholde
Tisková konference po jednání vlády (28.6.2021) • ČTK/Blesk