Raketoplán SpaceShipTwo VSS Unity

Raketoplán SpaceShipTwo VSS Unity Zdroj: Wikimedia Commons

Soukromé lety do kosmu již letos? Virgin Galactic poprvé nad vesmírným přístavem testoval raketoplán

Patrně nejpopulárnějším projektem zabývajícím se soukromými lety do vesmíru je SpaceX v čele se světoznámým miliardářem Elonem Muskem. Technologický vývoj směrem ke kosmickému turismu ovšem výrazným způsobem žene také Virgin Galactic Brita Richarda Bransona. Společnost to minulý pátek potvrdila prvním klouzavým letem raketoplánu SpaceShipTwo nad základnou v Novém Mexiku. První komerční výlety plánuje už v letošním roce.

informoval na Twitteru. V pátečním příspěvku oznámili, že letoun s celým názvem SpaceShipTwo VSS Unity úspěšně absolvoval první volný let po přestěhování na novou základnu.

Raketoplán je navržen tak, aby jej do výšky zhruba 15 kilometrů vynesl letoun WhiteKnightTwo. SpaceShipTwo následně zažehne vlastní motory a vystoupá na hladinu suborbitálního letu, tedy na hranici vesmíru. VSS Unity se to podařilo již dvakrát, poprvé v prosinci 2018 a potom ještě v únoru minulého roku.

Piloti šestimístného Unity C. J. Sturckow a Dave Mackay ovšem tentokrát provedli pouze volný let. Údajně přitom dosáhli rychlosti Mach 0,7 (rychlost zvuku představuje hodnota Mach 1, tedy okolo 1225 km/h) a po kontrole ovládání a aerodynamiky formou zkušebních manévrů úspěšně dosedli.

Zaměstnanci Virgin Galactic se podle ředitele projektu George Whitesidese angažují v boji proti koronaviru darováním roušek, rukavic, jídla a zdravotnického materiálu. „Jsem vděčný za projevené odhodlání všech zúčastněných, nejen v rámci pomoci v Novém Mexiku a v Kalifornii, ale také za obětavost a kreativitu, což nám pomůže v bezpečné cestě za komerčními lety,“ chválil svůj tým Whitesides.

Přípravy na komerční provoz

Společnost změnila působiště v loňském roce. Po letech vývoje a testování na Mojave Air & Space Port v Mohavské poušti v Kalifornii se přesunula na jih Nového Mexika. Stát firmě nabídl využití prostoru nově postaveného vesmírného přístavu, včetně terminálu a hangáru připraveného ke komerčním účelům.

Než Virgin Galactic začne vozit nadšence do vesmíru, bude muset podstoupit ještě několik testovacích letů. A ačkoliv vedení společnosti ještě nestanovilo pevné datum, prvního zákazníka plánují obsloužit ještě v tomto roce.

Možnost prohlédnout si modrou planetu z 80kilometrové výšky a na pár minut zažít stav bez tíže nadchla stovky lidí po celém světě. Společnost za nabízený zážitek obdržela zálohu od více než 600 lidí z celého světa a dalších 8 tisíc se do projektu registrovalo. Podle vedení Virgin Galactic tak má být kapacita letů naplněná na několik příštích let.

Jedno místo na palubě stálo 250 000 dolarů (přes 6 milionů korun), registrace pak 1000 dolarů (téměř 25 tisíc korun).