Výbuch supernovy SN2016aps

Výbuch supernovy SN2016aps Zdroj: Aaron Geller (Northwestern University)

Stokrát větší než Slunce. Vědci pozorovali největší zaznamenanou explozi supernovy

Rozměry vesmíru a jeho objektů dosahují nepředstavitelných hodnot. Zdaleka nejbližší kosmické těleso je od nás vzdálené téměř desetinásobek obvodu Země a ani po tisících let vývoje se lidstvo v blízké době na další planety pravděpodobně nepodívá. Mimo naši Sluneční soustavu se však odehrávají události mnohem gigantičtějších proporcí. Zachycením rekordního výbuchu supernovy až stokrát větší než Slunce to dokázal tým vědců vedený astronomem Mattem Nichollem.

K výbuchu hvězdy údajně došlo přibližně 4,6 miliard světelných let od Země v relativně malé galaxii. Za tu dobu světlo urazí doslova astronomických 9,5 bilionů kilometrů. Supernova měla podle informací zveřejněných v pondělí v odborném časopise Nature astronomy uvolnit až dvakrát víc energie než do té doby největší zaznamenaná kosmická exploze.

Neobvyklou vesmírnou záři poprvé zachytila havajská observatoř Pan-STARRS 22. února 2016. Objev dostal název SN2016aps a následně přitáhl pozornost astronomů a astrofyziků, včetně odborníků z Harvardovy univerzity. Tým specialistů se mu věnoval po dobu dvou let. „První data z Pan-STARRS ukazují, že supernova byla mnohem jasnější než galaxie, ve které explodovala, což nás okamžitě zaujalo,“ komentoval Nicholl z University of Birmingham pro server vice.com.

Vědci přišli s hypotézou možného vzniku spouštěče největšího zaznamenaného výbuchu. Mohlo prý jít o proces, který až do té doby existoval jen ve formě teorie na papíře. Jedná se o sloučení dvou hvězd alespoň 40krát těžších než Slunce v takzvaném binárním systému, kde k sobě obě tělesa přitahuje vzájemná gravitace. Po fúzi následně dojde k uvolnění ohromného množství energie.

Pozorovatelé údajně každý večer objeví několik nových supernov, většina z nich se ale na rozdíl od té rekordní nachází v obrovských galaxiích. „Galaxie, ze které hvězda vzešla, nešla vidět, dokud světlo hvězdy neuhaslo,“ vysvětloval doktor ze Severozápadní univerzity v USA a spoluautor studie Peter Blanchard.

O krok blíže vysvětlení

Zásadní objev má vědcům v budoucnu usnadnit detekci dalších podobných výbuchů gigantických hvězd. Ty se prý na počátku vesmíru objevovaly častěji, a poznatky z SN2016aps by tak navíc mohly pomoct tohle období objasnit. „Pokud byly podobné masivní exploze na počátku vesmíru častější, pomůže nám to lépe porozumět, jakým způsobem pomáhaly utvářet chemické složení galaxií, jak je známe dnes,“ dodal Nicholl.