Stíhačka Suchoj Su-34.

Stíhačka Suchoj Su-34. Zdroj: Profimedia

Stíhačka Suchoj Su-34.
Suchoj Su-34 Fullback
Suchoj Su-34 Fullback
4
Fotogalerie

Ruské letadlo omylem bombardovalo ruské město. 40 kilometrů od hranic Ukrajiny

Ruská stíhačka Suchoj-34 chybně bombardovala ruské město Belgorod, které leží asi 40 km od hranic s Ukrajinou. Bomba zanechala 20metrový kráter a způsobila explozi tak silnou, že odhodila auto na střechu nedalekého obchodu.

Krajský gubernátor Vjačeslav Gladkov uvedl, že úřady preventivně nařídily evakuaci poškozeného devíti patrového paneláku. Bylo poškozeno několik budov a tři lidé byli zraněni. Video zveřejněné na sociálních sítích odhalilo výbuch, který zvedl vozidlo na střechu supermarketu. Zatímco doprava, blízko centra města podél Prospektu Vatutina, dál proudila.

Ruské ministerstvo obrany ve stručném prohlášení připustilo, že jeden z jeho stíhacích bombardérů Su-34 ve čtvrtek ve 22:15 místního času „náhodně vypustil leteckou munici“. Byl to byrokratický způsob, jak říct, že tryskáč omylem vystřelil ze zbraně. Nebylo však upřesněno ze které. Bomba dopadla na křižovatku dvou silnic, nedaleko centra města a vedle obytných budov.

Podle guvernéra byly dvě ženy převezeny do nemocnice k ošetření. Když ale ruský bombardér zasáhl rušnou obytnou čtvrť, následky mohly být mnohem horší. "Díky bohu, že nikdo nezemřel.” uvedl na sociálních sítích."

Záběry z incidentu z kamerového systému města naznačují, že místní obyvatelé měli skutečně štěstí. Video ukazuje několik aut projíždějících křižovatkou, než objekt přistane na zemi. Nedochází k okamžitému výbuchu. Munice exploduje přibližně o 18 sekund později. Vyhodí do povětří část silnice, zachytí jedno z aut při projíždění a vystřelí zaparkované auto do vzduchu. To posléze přistane na střeše supermarketu.

Ačkoli jde pro ruskou armádu o nepříjemnost, přiznání „nehody“ naznačuje, že zdejší úředníci nevěří, že incident negativně ovlivní mínění ruské veřejnosti o tom, co Kreml stále nazývá svou „zvláštní vojenskou operací“. V dobách válek a konfliktů dochází k nehodám, někdy s ničivými následky. Loni v říjnu se stíhačka Suchoj – opět Su-34 – zřítila v ruském městě Jejsk a usmrtila nejméně 13 lidí.

Armáda uvedla, že zahájila vyšetřování incidentu. Provládní zpravodajský web Moskovskij Komsomolets s odkazem na bývalého vojenského pilota navrhl, že „závěry vyšetřování pravděpodobně nebudou zveřejněny, ale budou se z nich moct poučit“.

Pracovníci údržby již zahájili práce na opravě rušné křižovatky v Belgorodu. Starosta města řekl, že velká část prací bude probíhat o víkendu a v pondělí bude povrch silnice obnoven.

Guvernér Gladkov dále uvedl, že obyvatelé Belgorodu prožili náročnou noc, ale přežijí ji. Ruské tryskáče pravidelně létají nad 370tisícovým městem Belgorod cestou na Ukrajinu. Leží severně od ukrajinského města Charkova a od loňské ruské invaze na Ukrajinu se dostává pod pravidelný ukrajinský útok.