Video placeholde

Kalousek v nových Reflexích: Vláda má ještě čas vylepšit svůj veřejný obraz. Musí ale sebrat odvahu k reformám

Důvody dramatického propadu důvěry veřejnosti k vládě Petra Fialy a nově také reakce Miroslava Kalouska na dotazy čtenářů Reflexu byly obsahem dnešní, inovované podoby pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. Pochopil bych, kdyby vláda předložila velmi nepopulární opatření, jež stejně bude muset předložit, která by se lidem nelíbila a důvěra by klesla. K propadu ovšem došlo ještě před tím, než vláda cokoliv navrhla. „Je vidět velký rozdíl v kompetenci, kterou kabinet projevil v zahraniční krizi v souvislosti s válkou, a tím, jak se projevuje v řešení zadlužených veřejných rozpočtů,“ říká Miroslav Kalousek na adresu pětikoaliční vlády, jež podle něj s nutnými reformami veřejných financí nepochopitelně váhá. 

„Pokud váhá kvůli strachu ze ztráty popularity veřejnosti, tak by jí chytří lidé kolem ní mohli říci, že je to jedno, bude nepopulární, ať reformy bude dělat, nebo ne,“ říká Stoniš. „Vláda kolem sebe tyto lidi má a taky jí to říkají,“ oponuje Kalousek a jmenuje například ekonomický poradní orgán vlády NERV, který jí pravidelně předkládá jasná doporučení a kroky, jež mají vést k zastavení tempa zvyšování deficitu veřejných financí. „V tomto ohledu je ale váhavost vlády obrovská. Na rozdíl od zahraničněpolitických postojů, kde postupovala zcela razantně a své kroky dokázala srozumitelně komunikovat,“ říká Kalousek.

Marek Stoniš dodává, že za váhavostí může také být neschopnost – že vláda prostě vůbec neví, co má s veřejnými financemi dělat. S tím bývalý ministr financí nesouhlasí, podle něj vláda dobře ví, jaké kroky musí udělat. Podle něj jen musí sebrat odvahu.

Nabízí ovšem další teorii, že popularita vlády klesá i kvůli její neschopnosti jasně komunikovat: „Jako člověk, který se třicet let věnoval veřejným rozpočtům, mám někdy problém sám sobě přeložit, co mi to vláda vlastně říká,“ vysvětluje. Přesto je přesvědčen, že ještě má čas zachránit svůj veřejný obraz, pokud ovšem přistoupí ke srozumitelným reformám.

V této souvislosti položil Marek Stoniš Miroslavu Kalouskovi první čtenářský dotaz: „Z ekonomického chování vlády mi je velmi smutno. Voliči vládních stran chtěli ukončit nezodpovědnost a populismus, a to se úplně nedaří. Vládě chybí řezník, chcete-li chirurg, který by se nebál v zájmu ozdravení celkového organismu státu říznout do živého. Není nějaká šance, že byste se vrátil na ministerstvo financí? Myslím, že pro pana Stanjuru by bylo dostatečně důstojné i ministerstvo vnitra. A pana Rakušana by bylo nejlepší schovat, protože jeho chaotické neprojednané návrhy vládě škodí.“

Miroslav Kalousek: „Nevím, jestli je to úplně spravedlivé vůči ministru financí Stanjurovi. Je samozřejmě nejviditelnější, protože veřejné finance má v kompetenci, ale ve vládě má pořád jen jeden hlas z osmnácti. Když nebude mít podporu svých kolegů a premiéra, tak neprosadí nic a mandatorní výdaje státu dále porostou. Ale problém vlády je, že ozdravení veřejných rozpočtů zatím nemá jasný leadership. Vypadá to, že se v ní dohaduje jakási konfederace samostatných ministrů, případně pěti šéfů vládních stran, ale nevidím tah na branku. A neobávejte se: Na ministerstvo financí se rozhodně netlačím!“

Proč je v České republice nezbytná důchodová reforma?

Kouřilo se v letadlech na zahraničních cestách v době, kdy na ně létal Jaroslav Kubera?

Proč je nezbytná výuka finanční gramotnosti na školách?

A kolik si myslí Miroslav Kalousek, že existuje pohlaví?

Jak odpovídal na tyto čtenářské dotazy Miroslav Kalousek, se dozvíte v dnešním vydání pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Své další dotazy posílejte do příštího vydání pořadu na mailové adresy kalousek@reflex.cz nebo marek.stonis@reflex.cz