Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Z tvořivé společnosti se stáváme společností nárokovou

Protivládní demonstrace, na níž vystoupil ve středu také šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, a další sliby vlády na podporu vybraných sociálních skupin byly dvěma hlavními tématy dnešního pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

„Respektuji právo shromažďovací, ale demonstraci, na které se protestovalo proti odchodu do penze v osmašedesáti letech, považuji za tragikomickou. Nikdo z demonstrantů přece do penze v 68 nepůjde,“ říká Miroslav Kalousek. Za podobně nesmyslné jsou dle jeho názoru protesty proti Euronormě 7, která má výrazně omezit automobilový průmysl po roce 2025, protože Fialova vláda se ji snaží na půdě Evropské unie změnit. „Já kdybych byl zaměstnán v automobilce Škoda, tak bych měl ovšem taky obavy o svůj profesní osud,“ říká Marek Stoniš.

Miroslava Kalouska v souvislosti s aktuálními protivládními protesty spíše trápí, že z tvořivé a výkonné společnosti, kterou jsme po Listopadu byli, se proměňujeme ve společnost nárokovou. „Já mám na všechno nárok. Od dětských plen zdarma až po dotaci na mé podnikatelské impérium s argumentem: Nedáte-li mi pět miliard dotací, nebudu mít zisk. To je cesta k postupnému chátrání,“ tvrdí Miroslav Kalousek. V této souvislosti připomíná Marek Stoniš nové diskuse o datech, jež ukazují snižující se porodnost v české populaci, a zda stát, respektive ministerstvo sociálních věcí, neměl porodnost podpořit novou rodinnou politikou. „Tady se říká, že politici jsou povinni vytvořit podmínky, aby lidé měli děti. Tímto bych chtěl vzdát hold našim předkům, kteří si pořizovali děti bez toho, že by chtěli něco od politiků, bez jejich přístupu bychom tady nebyli,“ připomíná Kalousek, jenž dodává, že „pokud to bude takto dále pokračovat, budeme mít všichni na všechno nějaký nárok, akorát nikde nebudou žádné peníze, protože většině těch, již nároky vznášejí, uniká mystérium, kde peníze vznikají“.

Proč považuje Miroslav Kalousek účast Andreje Babiše na protivládní demonstraci za nestydatou? Jak ničí dotace české podnikatelské prostředí? Jaký je vztah mezi investicí do rodinné politiky a porodností a který návrh politiků je v tomto směru nejabsurdnější? Na tyto a další otázky odpovídá dnešní vydání pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše