Koláž McDonalds v Rusku a logo Strýček Váňa

Koláž McDonalds v Rusku a logo Strýček Váňa Zdroj: red

Lidé se po oznámení, že McDonald's v Rusku končí, ihned začali sjíždět...
Něco jako McDonalds, ale originál to není.
Bývalá prodejna McDonalds v Rusku.
Vykradený Medvídek Pú - Vinni-Puch
Vykradený Medvídek Pú - Vinni-Puch
5
Fotogalerie

McBoršč je minulostí, nastupuje Strýček Váňa. Válka o duševní vlastnictví je v plném proudu

Rusko vede válku nejen vojensky na Ukrajině, ale i proti celému Západu nejrůznějšími nevojenskými prostředky. Vedle už dlouhotrvajícího kybernetického boje je to nově i boj o duševní vlastnictví.

Naposledy utrpělo zásah kreslené Prasátko Peppa (Peppa the Pig) u ruského soudu ve městě Kirov. Místní soudce Andrej Slavinsky s poukazem na nepřátelské akce Spojených států a jejich spojenců odmítl žalobu majitele Peppy, který se bránil proti nepokrytému kopírování pořadu.

Od 6. března, kdy ruská vláda rozhodla, že užívání patentů nebo chráněných designů bez souhlasu jejich vlastníků nově není protiprávní, podobných případů přibývá. Samozřejmě se to týká „pouze” vlastníků z nepřátelských zemí, kam patří i Česká republika a s ní celá EU nebo USA a Kanada. Pozadu nezůstávají ani ruské soudy a další úřady, které žádný pokyn vlády nepotřebují a pirátství v klidu tolerují a povolují. Stačí, když poškozená strana pochází z nepřátelské země.

Obdobný právní útok se nevyhnul ani společnosti McDonald‘s, která s mnoha dalšími západními firmami ukončila své aktivity v Ruské federaci. Hned 12. března byla podána přihláška ochranné známky s názvem Strýček Váňa. Na tom by nebylo nic zvláštního. Jen kdyby žlutočervené logo Strýčka Váni nevypadalo téměř stejně jako ikonické zlaté oblouky McDonaldu, pouze převrácené o 90 stupňů doprava. Oblouky pak vypadají jako písmeno B, které v azbuce znamená „V“ jako Váňa.

  Rusko jen dodržuje zvyky Moc překvapivé ale ruské kroky nejsou. Rusko má v porušování duševního vlastnictví dlouhou tradici, i když dříve šlo spíš o ignoraci než o součást boje. Slavným případem byl sovětský Medvídek Pú – Vinni-Puch z roku 1969. Vinni-Puch byl kopií britského Medvídka Pú, ovšem jakékoli oprávnění samozřejmě chybělo. Podobou se medvídci lišili, ale vše ostatní včetně prasátka, oslíka nebo tygra sovětští „tvůrci“ v klidu převzali.  

Vzhledem k tomu, že sankce jen tak neskončí, lze očekávat, že ani ruské pirátství se nezastaví u Peppy a Strýčka Váni. Ruské Ministerstvo hospodářského rozvoje už zvažuje zrušení ochrany duševního vlastnictví u zboží, jehož dovoz do Ruské federace je omezený. Prodej produktů nebo služeb přitom v Rusku zastavili společnosti jako Microsoft, Apple nebo Meta (bývalý Facebook). Ostatně jen před pár dny bylo oznámeno spuštění ruské náhrady Instagramu s názvem Rosgram.  

Autor je advokát v advokátní kanceláři KROUPAHELÁN.