Gérard Depardieu

Gérard Depardieu Zdroj: profimedia.cz

Depardieu a další slavní uctívači Putina obracejí. Kreml se mu vysmál

Brutální ruská invaze na Ukrajinu mění pohled většiny celebrit západního světa, jež dříve vzhlížely k Vladimiru Putinovi s porozuměním, či dokonce nekritickým obdivem. Mezi nejznámější patří herec Gérard Depardieu, jenž se vůči válce ostře vymezil a dočkal se jen posměchu.

Slavný francouzský umělec proslul svými pouty s autoritativními režimy. Mezi jeho blízké přátele patřil kromě Putina i běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Dobře zná i dalšího Putinova loajálního spojence, čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Setkal se i s Kim Čong-unem a Fidelem Castrem. Putina donedávna adoroval a bránil, ale ve světle ukrajinské tragédie otočil.

Miluji Putina

Představitel filmového Obelixe, bránícího galskou vesnici před nájezdy Římanů, přijal v roce 2013 ruské občanství, což odůvodnil i únikem před vysokými daněmi. Rusko nazval „velkou demokracií“ a vysoce ocenil Putina, jenž mu předal občanství osobně.

„Velice miluji vašeho prezidenta Vladimira Putina. A tato láska je vzájemná,“ vyznal se tehdy v ruské státní televizi a jeho vřelá náklonnost nepolevila ani po okupaci Krymu. „Věřím v tohoto člověka po politické stránce. Všechno co dělá, dělá pro Rusko,“ prohlásil Depardieu a Ukrajinu označil za součást Ruska.

Ve své neochvějné víře v Putina setrval dlouhou dobu. „Vím, že si novináři myslí, že se jedná o netvora, ale nikdy jsem před sebou netvora neviděl. Rusové jsou velmi šťastní,“ svěřil se herec v září 2020 pro francouzskou televizi Canal+.

Depardieu ještě začátkem letošního února odbýval Putinovu kritiku v době, kdy se množily indicie o chystané okupaci Ukrajiny. „Nechte Vladimira být,“ vzkazoval veřejně. Po invazi ovšem kopíroval nehrané zklamání mnoha dosavadních Putinových stoupenců, kteří do té doby nevěřili, že Kreml rozpoutá krvavou válku.

Šílený exces

Počátkem března prohlásil, že Rusko a Ukrajina byly vždy bratrskými zeměmi a je proti této občanské válce. „Složte zbraně a vyjednávejte,“ vzkázal a později ještě přitvrdil. Ruská invaze je podle něj „nepřijatelný a šílený exces“ a rozhodl se Ukrajinu finančně podpořit.

Na jeho slova reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Nerozumí tomu, co se stalo na Ukrajině v roce 2014, o čem jsou dohody z Minsku, co se děje v Luhansku a Doněcku, a těžko ví o ostřelování civilistů a nacionalistických okolnostech. Když o to bude stát, jsme připraveni mu tohle všechno vysvětlit,“ řekl médiím.

Depardieu, jenž patrně prozřel, komu dělal dlouhá léta „užitečného idiota“, se v Moskvě dočkal jen posměchu a urážek. To je potupný průvodní jev jeho osobního fiaska. Hluboce se mýlil, když před sebou neviděl „netvora“, postiženého imperiálním stihomamem.

Svět podle Putina

Depardieu nebyl jediný. Mezi nejznámější podporovatele patřil americký režisér Oliver Stone, jenž v roce 2017 natočil čtyřdílný snímek „Svět podle Putina“. V tomto svérázném dokumentu byl ruský prezident bez oponentury představen jako milý, úspěšný a moudrý vládce, jako protiváha „zkaženému“ západnímu světu.

Putin využil vítaného prostoru k vlastní vyfabulované propagandě, což mnozí následně režisérovi zazlívali. Kritika ovšem nepadla na úrodnou půdu. Starosvětský levicový radikál zvláště v posledních letech, kdy už o jeho filmovou tvorbu není valný zájem, ve svém odporu k establishmentu stále častěji tíhl k portrétům diktátorů.

Stone natočil tři dokumenty o Fidelu Castrovi a venezuelském prezidentu Chávezovi. Putina označoval za supermana, údajně sdílejícího systém amerických hodnot. „Kdyby byl americkým prezidentem, naše média by ho velmi milovala, protože je dobrý a důsledný vůdce,“ chválil jej.

Režisér odmítal varování před ruskou hrozbou jako vymyšlenou krizi. Ještě v únoru hlásal, že neexistují žádné důkazy o plánovaném útoku Ruska na Ukrajinu. Prý jde jen o provokace Spojených států a NATO. Po invazi couvl.

„I přesto, že mají Spojené státy na svém kontě mnoho útočných válek, to ale neospravedlňuje Putinovu agresi na Ukrajině. Tucet jejich chyb neznamená, že můžete chybovat i vy,“ uvedl a vyjmenoval pochybení ruského vedení při zahájení války.

Tvrdé procitnutí

Od Putina se odvrátila řada dalších celebrit, oslněných jeho osobností od éry Obamových resetů s Ruskou federací. Tento až příliš idealistický přístup částečně vychladl po pozdější okupaci Krymu, ale zásadněji se láme až dnes.

Kevin Costner, jenž v roce 2010 patřil mezi slavné americké herce, kteří na charitativním galavečeru v Petrohradě aplaudovali Putinově pěveckému číslu Blueberry Hill, dnes odsoudil útok na Ukrajinu jako ostudnou katastrofu.

Další účastník večírku, Leonardo DiCaprio, se téhož roku potkal s Putinem v rámci summitu o ochraně tygrů. Projevil zájem hrát jeho postavu ve filmu. Dnes se rovněž jasně postavil na stranu Ukrajiny, jíž věnuje 10 milionů dolarů.

Mickey Rourke v roce 2014 označil Putina za opravdového gentlemana a nosil tričko s jeho portrétem. „Párkrát jsem ho potkal a byl to opravdu pohodový, běžný chlap, díval se mi zpříma do očí,“ řekl už po anexi Krymu. Dnes publikoval fotku kyjevského starosty Vitalije Klička s popiskem „Bůh vám žehnej“.

Zůstává Seagal

Odvracejí se i další hvězdy s jedinou známější výjimkou, někdejším hrdinou akčních filmů Stevenem Seagalem. V roce 2016 získal ruské občanství, když předtím podpořil anexi Krymu a označil Putina za svého přítele a bratra.

Seagal nyní obvinil z vyprovokování válečného konfliktu Západ. „Skutečně věřím, že jde o vnější entitu, která utrácí obrovské sumy peněz na propagandu, aby mezi nimi vyprovokovala rozpory,“ uvedl v souladu se scénářem Kremlu. Zůstává však osamocený.

Putin překročil Rubikon. Pálí za sebou všechny mosty a dnes už nadšené uctívače nepotřebuje. To platí nejen pro politickou pátou kolonu pěstovanou v řadě západních zemí, včetně Česka, ale i pro hvězdné celebrity, jež mu svého času pomáhaly zvyšovat popularitu. Většina z nich procitá, což z nich nesnímá jejich naivitu a osobní selhání.