Ruský prezident Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci (23. 12. 2021)

Ruský prezident Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci (23. 12. 2021) Zdroj: ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Obrázek kombinující rysy Hitlera a Putina se stal jedním ze symbolů protiválečných demonstrací.
Vladimir Putin v ovčí kombinéze.
Alfasamec Putin se ve světě rád ukazuje jako nahý model.
Vladimir Putin v ovčí kombinéze.
Ruský prezident Vladimir Putin. (21.2.2022)
19
Fotogalerie

Putin by s atomovou bombou překročil Hitlerův stín. Na jadernou hrozbu jsme si zvykli, smířit se s ní nesmíme

Od začátku války se na sociálních sítích opakuje jeden meme, který postupně vyrostl až ke špičkám světové politiky. Putin je Hitler. Putin je nový Hitler. Hitler a Putin jsou „the same picture”, říká Pam z Officu. Joe Biden už má pomalu k téhle větě nakročeno. A já tenhle sentiment chápu, i když bych si troufl tvrdit, že Hitler byl výrazně vyšinutější, zvlášť ke konci života. Respektive doufám, že byl. Protože, a tím se dostávám k jádru věci, jestli je Putin vážně nový Hitler, tak jsme ve velikém, ale ve velikém průšvihu. 

Vladimir Vladimirovič totiž má jednu věc, kterou Adolf neměl. Respektive má šest tisíc věcí, které Adolf neměl. Jaderné hlavice.

Víte, jaderné hlavice jsou zajímavá věc, protože nad námi visí už sedmdesát let jako Damoklův meč. Všichni tak nějak víme, že když zešílí v jednu chvíli třeba čtyři vhodně zvolení lidé, může to znamenat doslovnou apokalypsu… ale snažíme se nad tím nepřemýšlet. Stejně jako se generace našich dětí nebo vnuků bude muset naučit nemyslet na to, že nemůžou vycházet z jeskyně, protože tam pobíhají zmutované veverky. 

Publicista Dan Carlin přirovnává jaderné zbraně k pistoli, kterou vám někdo míří na hlavu od chvíle, kdy se narodíte. Když neznáte nic jiného, nejspíš to prostě přestanete vnímat. Ale ať už nad tím přemýšlíme nebo ne, faktem je, že ta pistole tam pořád je a za její spouští se střídají občas dost vycukané prsty. 

Lidstvo je v podstatě součástí zatím sedmdesát let trvajícího experimentu, jehož konec je, doufejme, v nedohlednu. Jak ten experiment skončí, je těžké odhadovat, ale troufl bych si tvrdit, že nejlépe to shrnul historik Bertrand Russell, když napsal: „Můžete asi poměrně rozumně předpokládat, že člověk dokáže kráčet po laně deset minut. Ale nemůžete po něm chtít, aby chodil po laně bez nehod dvě stě let.” 

Soumrak bohů

Tím se obloukem vracíme k Adolfu Hitlerovi. Hitler na sklonku života prosazoval přístup, kterému říkal Götterdämmerung, Soumrak bohů. Dneska bychom řekli trochu věrněji severské předloze Ragnarok, konec světa. To je totiž to, co Götterdämmerung znamená, jenom ta němčina vychází z poslední části Wagnerovy opery Prsten Nibelungův, která se v severské mytologii rochní. Ostatně Hitler sám několikrát prohlásil, že musíte chápat Wagnera, abyste chápali národní socialismus.

V Adolfově podání znamenal Götterdämmerung to, že se Německo nikdy nevzdá, a pokud má být zničeno, tak společně se zbytkem světa. V roce ‘34 doslova řekl: „Možná nevyhrajeme, ale nebudeme dobyti. Ne, nikdy! Maximálně stáhneme svět v plamenech s sebou!” A můžete vzít kyanidovou kapsli na to, že kdyby Hitler na jaře 1945 atomové zbraně měl, tak je použije úplně všechny. 

Já vím, občas se zmiňuje, že vůdce Třetí říše nebyl úplný magor, vždyť přece nenechával na frontě používat chemické zbraně. Ale zcela upřímně, nepoužíval je jenom proto, že by mu to nevyhrálo válku. A znamenalo by to, že Spojenci začnou používat chemické zbraně nazpátek, což tady Adolf jako veterán první světové pro své vojáky nechtěl. Ale nebudete mi přece tvrdit, že měl Hitler nějaký morální problém s plynováním Neněmců, že ne? 

Nová vlajka nad Kremlem

Takže když všichni mluví o tom, že Putin je nový Hitler, a do toho vyzývají k tomu, že Rusko a svět nemohou být svobodné, dokud bude u moci, tak… mě to děsí k smrti. A nechápejte mě špatně, já bych rád viděl čerstvě zformovaný Euro Corps, který zarazí modrou vlaječku se žlutými hvězdami do Putinova čela a zvednou ji do vzduchu jako Amíci na Iwo Jimě, ale zároveň se nemůžu zbavit pocitu, že to nepůjde tak „lehce” jako minule. Pokud u toho nechceme všichni umřít. A jestli se hromadně shodneme na tom, že nám jako Západu bude stačit vytlačit Rusáky z Ukrajiny, budeme v pohodě s tím, že největší zemi na světě vládne nový Hitler? Není to něčím ještě příšernější než globální apokalypsa? 

Jediné, co z té analogie tak trochu dává smysl, je její konec. Míněno, pokud má někdo svět zbavit nového Hitlera, budou to nejspíš zase Rusové. Snad jich během toho tentokrát neztratíme čtrnáct milionů.

Video placeholde
Blesk Podcast: Putin není jako Hitler. Německo má k Rusku blízko, říká historik • Jiří Marek