Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)

Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022) Zdroj: Reuters

Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)
Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)
Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)
Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)
Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022)
10
Fotogalerie

Joe Biden v projevu ve Varšavě setřel a rozstřílel Putina. Byl to hlas sjednoceného Západu

Putin je zločinec, diktátor, tyran, cynik, obscénní prezident, jeho jednání je nemravné a stihne ho trest. Americký prezident Joe Biden počastoval i těmito slovy ruského prezidenta Vladimira Putina ve svém sobotním projevu ve Varšavě. Biden si tentokráte nebral žádné servítky a podle všeho přednesl zatím svůj nejlepší projev vůbec. Nepředstavil se jako vůdce Ameriky, ale jako vůdce celého Západu. Pokud Kreml očekával nějakou nabídku ke smíru a jednání, tak se jí nedočkal. Ne, nebylo to volání po válce, ale byl to jasný vzkaz Rusku, že tímto způsobem to dál nepůjde.

Joe Bidena provází už nějakou dobu pověst člověka, který nedostatečně vnímá to, co se kolem něj děje. Jenže jeho sobotní podvečerní projev v Královském hradě v polské Varšavě byl toho přesným opakem – prezident přesně popsal situaci a jasně definoval, co čeká západní civilizaci v boji s putinovským Ruskem. Upozornil na to, že to nebude boj krátký a ani jednoduchý. „Teď musíme zůstat sjednoceni. Dnes, zítra i poté v dalších desetiletích. Nebude to snadné, ale je to cena, kterou musíme zaplatit. Temnota, která pohání autokracii, nezvítězí nad plamenem svobody,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Biden se chytře vyhnul tomu, aby kritizoval samotné Rusy, napadal jen jejich vládu a prezidenta. Podpořil samozřejmě Ukrajince a jejich statečný boj proti invazní ruské armádě. Už před projevem na Národním stadionu v polském hlavním městě při setkání s ukrajinskými uprchlíky řekl, že Putin je „řezník“. Kreml okamžitě na to ostře reagoval. A aby Moskva nikoho neponechala na pochybách, že se bude dál chovat jako smyslů zbavená, těsně před projevem Bidena ostřelovala raketami Lvov na západní Ukrajině, který leží nedaleko polských hranic.

Není jasné, jak válka na Ukrajině dopadne, ale Biden v projevu burcoval celý demokratický svět, aby dál mohutně podporoval Ukrajinu, jak pomocí zbraní, tak dodávkami potravin a dalších věcí potřebných k přežití.

„Ukrajina se nestane obětí Ruska. Svobodní lidé odmítají žít ve světě beznaděje a temnoty. Čeká je zářná budoucnost a slušnost, důstojnost, možnosti. Proboha tenhle člověk (Putin) nemůže zůstat u moci. Bůh vám žehnej. Kéž bůh chrání naše svobody a vojska,“ připomněl americký prezident v závěru své řeči.

Biden není nejlepším řečníkem mezi americkými prezidenty, ale tentokráte velmi dobře pracoval s mimikou, když bylo potřeba, zvýšil hlas, když chtěl více působit na city, dokázal ho umně ztišit. Celkově to byl dobře vystavěný a úderný projev, který zcela jistě nepotěšil ani Putina, ani nikoho z ruských vrcholných představitelů, kteří podporují válečné tažení na Ukrajině.

Po varšavském projevu prezidenta USA je navíc jasné, že Rusko se v nejbližší době se Západem nedomluví. Nebude na čem. Ostatně Biden zdůraznil, že sankce budou dál mohutné a že budou hodně bolet.

V souvislosti s projevem Joe Bidena ve Varšavě si ještě připomeňme slova jeho republikánského předchůdce Ronalda Reagana, který se také potýkal s tím samým, co my dnes, tedy s ruskou říší zla. Reagan 6. června 1984 ve francouzské Normandii řekl: „Čekáme od Sovětského svazu nějaké znamení, že je ochoten pokročit, že sdílí naši touhu a lásku k míru a že se vzdá dobyvačných cest. Musí tam dojít ke změně, která nám umožní proměnit naši naději v činy. Budeme se navždy modlit, aby jednoho dne tato změna přišla. Ale prozatím, zejména dnes, je dobré a vhodné obnovit náš závazek vůči sobě navzájem, vůči naší svobodě a vůči spojenectví, které ji chrání… Spojuje nás realita. Síla amerických spojenců je pro Spojené státy životně důležitá a americká bezpečnostní záruka je nezbytná pro zachování svobody evropských demokracií. Byli jsme s vámi tehdy, jsme s vámi i nyní. Vaše naděje jsou našimi nadějemi a váš osud je naším osudem.“

Ani po skoro 40 letech se nic nezměnilo. Jen Sovětský svaz nahradilo putinovské Rusko. A čelit mu může Západ opět jen společně. Věděl to Reagan tehdy v Normandii, věděl to v sobotu Biden ve Varšavě a jak můžeme vysledovat, ví to naštěstí i většina české veřejnosti. Jediný, kdo to nevidí a neslyší je Putin. Stihne ho za to trest, jak avizoval ve svém výjimečném projevu Joe Biden?