Video placeholde

NoviNÁŘEK: Fiala se adaptuje na novou Evropu, ukrajinští houbaři dál sbírají po lesích hříbky a ruskou techniku

Minulý týden navštívil premiér Petr Fiala (ODS) válečnou zónu jenom pár set kilometrů od svého domova. Zamyslete se nad tou větou a řekněte mi, jestli nezní úplně šíleně. Naštěstí se ukázalo, že se Fiala na novou šílenou Evropu adaptuje docela dobře.

Rusko plnou vahou udeřilo na Ukrajinu, kladivo jedné z největších supervelmocí na světě dopadlo s drtivou silou, bomby prší z oblohy a přílivová vlna oceli se převalila přes hranice… ale tam bohužel narazila na traktory a houbaře, takže celá slavná vojenská operace šla do kopru.

Bizarní mezinárodní situace se promítá i v Česku. Premiér Petr Fiala společně s celou svou vládou zaujal k Ukrajině od začátku poměrně jasný postoj, lidé ho za to žerou a preference stoupají tak, jak jsme to neviděli celá léta. A dokonce už jsme i viděli, co to dělá Andreji Babišovi se zažíváním.

Vrcholem přístupu nové vlády ke konfliktu na Ukrajině byla návštěva Petra Fialy přímo ve válečné zóně. Fiala navštívil Kyjev a za zvuku dopadajících bomb si pokecal s prvním světovým válečným hrdinou jedenadvacátého století. A když se premiéra ptali, proč to udělal, působil, že ani nerozumí otázce.

O tom všem dnes plká Jan Studnička, náš redakční expert na nedělání své práce. Místo toho, aby psal články nebo dělal jinou věc, za kterou je doopravdy placený.