Zdevastované město Mariupol - ilustrační snímek

Zdevastované město Mariupol - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Zdevastované město Mariupol.
Zdevastované město Mariupol.
Zdevastované město Mariupol.
Město Mariupol.
Město Mariupol.
8
Fotogalerie

Jefim Fištejn: Tupé vraždění pravdy aneb Děsivé „válečné“ bakterie z ukrajinských laboratoří

Měsíc trvá ruská agrese proti Ukrajině a je jasné, že nějakou dobu ještě bude trvat. Válka má také podobu hybridního informačního střetu. Ruská propaganda ztratila v průběhu Velké vlastenecké zvláštní operace jakékoli zábrany. Žádná lež není příliš velká, aby nemohla být použita.

Říká se, že první obětí války bývá pravda. Ovšem i lhát je třeba s citem tak, aby nebyla překročena pomyslná čára, za kterou nasazená lež ztrácí jakoukoli pravděpodobnost a začíná být každému k smíchu. Nebýt toho, že mluvíme o kolosální humanitární tragédii a o celosvětové zkoušce lidství, vypadala by moskevská propaganda jako špatný vtip. K smíchu je kupříkladu Putinovo tvrzení, že musel neprodleně jednat, aby předešel bezprostředně hrozícímu jadernému úderu ze strany Ukrajiny, která by atomovou bombu už už vyvinula, nebýt jasnozřivosti kremelského starce. Je známo, že při záchvatech zuřivosti umírá nejen pravda, ale také smysl pro humor.

Moskevská propaganda tvrdí, že podzemní kryt v Mariupolu plný žen a dětí nevybombardovala ruská, ale ukrajinská armáda – aby to mohla hodit na Rusy. Neslyšeli jsme to už někde? Jasně, že ano: v Gogolově Revizorovi je výjev, který vyvolává u obecenstva opravdový výbuch smíchu – to když na stížnost, že místní policejní šéf nechal vypráskat ubohou poddůstojnickou vdovu, odpoví dotčený papaláš bohorovně: „To ne já, to ona sama sebe zmrskala, aby to mohla hodit na mne!“ Výrok se stal okřídleným, jenže asi ne natolik, aby mohl odradit ruské propagandisty od jeho opakování.

Nejpůsobivějším fakem agresora se stal mýtus, že Rusko přináší krvavé oběti, aby uchránilo svět před biologickými zbraněmi, které vyvíjel Pentagon na území Ukrajiny. I přes naprostou nesmyslnost tvrzení byl výmysl často opakován v našem i západním tisku, což mu přidávalo na věrohodnosti. Ukrajina dnes nemá čas na vyvracení každé zhůvěřilosti a mnozí používají nevyvrácenou lež pro ospravedlnění své předpodělanosti. Proč by měl Pentagon vyvíjet biologické zbraně zrovna na území Ukrajiny, když má k dispozici nejlepší laboratoře na světě přímo ve Spojených státech? Amerika nemůže popřít, že ukrajinská speciální zařízení dostávala její finanční podporu, neboť granty na vědecký výzkum dostávají desítky jiných zemí světa, včetně mnoha českých laboratoří. Ruská armáda dávno obsadila nespočet podobných ukrajinských objektů – kde jsou pak vzorky nějakých zakázaných látek, které by tam zachránci světa objevili?

Vzorky nejsou, ježto zákeřní Ukrajinci je včas zlikvidovali. V prohlášení ruského ministerstva obrany čteme: „Aby nemohly být zjištěny žádné skutečnosti prokazující porušení Spojenými státy a Ukrajinou článku 1 konvence OSN o zákazu bakteriologických (biologických) a toxických zbraní, kyjevské ministerstvo zdravotnictví rozeslalo všem laboratořím příkaz o neprodleném zničení veškerých zásob nebezpečných patogenů.“ Jinými slovy ukrajinské ministerstvo, které odpovídalo za přísně utajovaný program, zavčas nařídilo písemným přípisem zahladit všechny jeho stopy, včetně vzorků a dokumentace.

I přes tuto nevídanou zákeřnost ruská propaganda nachází jakési „důkazy“ – nečitelné kopie záznamů ukořistěných ve vesnických lékařských střediscích a v ordinacích praktických lékařů. Vojáci sbírají jakékoli písemnosti obsahující termín „bakterie“. Ovšem den poté, co byly zveřejněny na internetu, „věcné důkazy“ z vyhledávače mizí a už se nedají dohledat. Z toho, co zůstává v archivu Googlu, se dozvídáme, jaké hrůzy vyvíjel Pentagon pod pláštíkem ukrajinského ministerstva zdravotnictví. Na seznamu patogenů najdeme Candidu albicans – druh kvasinky, která u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce a je běžnou součástí střevní flóry vyskytující se v ústní dutině a v trávícím traktu.

Dalším předmětem výzkumu byla Escherichia coli – což je bakterie, kterou má ve střevě každý člověk a za určitých okolností může způsobovat záněty močových cest. V tajných laboratořích se zkoumala také Salmonella – způsobující známé nakažlivé průjmové onemocnění střev. A aby toho nebylo málo, je na seznamu patogenů také Proteus vulgaris – tyčinkovitá bakterie, která se vyskytuje v půdě, výkalech a odpadních vodách a je přítomna takřka v každém živočišném organismu. Nic děsuplnějšího na seznamu patogenů předloženém ruským ministerstvem obrany nenajedeme.

Zopakujme pro jistotu: Pentagon štědrými granty financoval na Ukrajině výzkum bifidobakterií a látek způsobujících salmonelózu. Záludnost západních rusofobů nezná mezí: teď už je jasné, proč ruští hrdinové při střetech s ukrajinskými nacionalisty v důsledku nezvládnutelných střevních potíží mívají plné kalhoty. Zvlášť moskevské ministerstvo války zdůrazňuje, že odhalilo také jiné ukrajinské podpásovky. Kupříkladu „vzdušný přenos vztekliny“, přičemž nedobrovolnými bacilonosiči nejsou obvyklí psi a lišky, nýbrž zcela novátorsky přelétaví ptáci typu stěhovavých hus a holubů domácích, jimž zlotřilí Ukrajinci vštěpili nové letové dráhy směřující z nepřátelské ciziny do Moskvy, aby se vztekla. 

Putinovi je hej, ten si sedí v bunkru a neví o světě, zatímco jeho poddaní jsou vystaveni barbarské zášti kolektivního Západu. Nemůžete po nich chtít, aby si v této situaci zachovali smysl pro humor.