Video placeholde

Ukrajinci se v Česku učí střílet: Bude-li potřeba, pojedu bojovat. O sebe se bojím, ale o rodiče víc

Střelnice CS Solutions v Brně nabízí zdarma kurzy Ukrajincům, kteří se chystají jet pomáhat či bojovat na Ukrajinu. Součástí rychlokurzu je střelba z útočné pušky, základy boje v zastavěné oblasti a základy první pomoci v polních podmínkách. Reflexu se podařilo získat několik krátkých rozhovorů s ukrajinskými účastníky kurzu a můžete je zhlédnout ve videu v úvodu článku. Detailní rozhovor o kurzu brněnské střelnice s politologem a instruktorem Josefem Krausem a reportáž z výcviku Ukrajinců můžete zhlédnout zde >>> nebo níže v článku.

Dle výpovědí personálu střelnice CS Solutions se v prvním týdnu této charitativní iniciativy zúčastňovali Ukrajinci, kteří měli v plánu bezprostředně po výcviku vyrazit bojovat na Ukrajinu. Často prý šlo o starší muže, z nichž někteří již měli se střelbou a výcvikem na střelnici zkušenosti. Dnes ve třetím týdnu této charitativní akce se účastní spíše mladší zájemci, kteří zbraň v ruce nikdy nedrželi a mají zájem osvojit si základy boje pro případ, že se situace na Ukrajině změní k horšímu a jejich pomoc bude potřeba.

Rozhovor s instruktorem Josefem Krausem a reportáž z výcviku Ukrajinců můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Josef Kraus - Střelnice v Brně zdarma připravuje Ukrajince na válku • Petr Vagner

„Studuji medicínu a potřebuji se soustředit na studium, nicméně pokud nastane situace, že by moje rodina měla být v nebezpečí nebo pokud se strategická situace na Ukrajině zhorší, nedovolí mi mé svědomí na Ukrajinu nevyrazit,“ říká Danylo, který kvůli příležitosti absolvovat výcvik dorazil do Brna z Prahy.

Ilya je v podobné situaci – na Ukrajinu vyrazí, pokud bude třeba. Momentálně prý pracuje s informací, že další civilní dobrovolníci bez zkušenosti s bojem nejsou na Ukrajině žádáni, a mohlo by se stát, že do domobrany nebude zařazen. Podobný plán a informace sdílí i další 4 účastníci kurzu z Ilyovy skupiny (muži odhadem ve věku 20–33 let), kteří však odmítli mluvit na záznam.

Viktorie, Andriy a Dmitro se na střelnici dostavili domluvit si termín na účast v kurzu. Díky tomu byla možnost s nimi na chodbě střelnice natočit krátký rozhovor. Viktorie by chtěla pomáhat v nemocnicích, pokud bude její pomoc potřeba. Andriy a Dmitro se chtějí seznámit se zacházením a fungováním zbraní pro případ budoucí potřeby. Všichni tři mají na Ukrajině celé rodiny, se kterými jsou sice v kontaktu a vědí, že jsou nyní v bezpečí, nicméně situace se může rychle měnit.