Video placeholde

Zastavit krvácení, nenechat se zabít: V Brně cvičí Ukrajince k boji s kalašnikovem. Jak si vedou?

Personál střelnice v Brně se rozhodl zdarma školit Ukrajince, kteří se chystají vyrazit na Ukrajinu bránit svou vlast. Součástí rychlokurzu je střelba z útočné pušky, základy boje v zastavěné oblasti a základy první pomoci v polních podmínkách. Účastníky kurzu jsou nejčastěji mladí muži, již zbraň nikdy předtím nedrželi. Rychlokurz na střelnici, který trvá většinou pouhé 3–4 hodiny, z nich sice plnohodnotné vojáky neudělá, dá jim však nezbytné základy, na které již na Ukrajině nebude čas a díky kterým se jejich šance na přežití i jejich bojeschopnost zvýší. Celou charitativní akci střelnice firmy CS Solutions v Brně organizuje instruktor Josef Kraus z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

"Na počátku konfliktu na Ukrajině jsme přemýšleli, jakým způsobem můžeme Ukrajincům přispět v jejcih boji za vlast a obranu svého národa. Řekli jsme si, že když tu máme střelnici, veškeré vybavení, instruktory a máme na to čas, že jim pomůžeme v základní bojové přípravě," vysvětluje Josef Kraus rozhodnutí zaměstnanců střelnice a dodává: "Myšlenka je taková, že na Ukrajině už nebude čas na to, aby mohli získat alespoň tu základní bojovou průpravu. U nás ten čas je."

"Bezpečná manipulace se zbraní, základy střelby, základy bojové taktiky, základní vojenskou medicínu – to vše jsme schopni jim poskytnout. S tímhle základem když od nás odjedou, tak budeme všichni spokojeni a to je naše investice do toho konfliktu na ukrajinské straně," říká Josef Kraus. 

Kurzu se v prvních dvou týdnech zúčastnilo již kolem devadesáti osob. Odezva Ukrajinců na tuto nabídku je značná a iniciativu oceňují. Ti, kteří mají před odejzdem na Ukrajinu více času, mohou kurz navštívit opakovaně a procvičit i pokročilejší bojové taktiky, jako je boj v budovách, taktický vstup do místnosti nebo zabezpečování a krytí prostoru.

Detailní rozhovor s Josefem Krausem a reportáž z výcviku Ukrajinců můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.