Video placeholde
Oligarcha Roman Abramovič se sankcím nevyhnul. Spojené království ho přidalo na sankční seznam.
S Abramovičem si sedli.
Roman Abramovič prodává Chelsea, kterou vynesl mezi fotbalovou špičku
Jachta majitele fotbalové Chelsea Romana Abramoviče Eclipse
Roman Abramovič prodá Chelsea
24
Fotogalerie

Minimálně 9 důvodů, kvůli kterým nemá Roman Abramovič klidné spaní

Předtuchy a obavy Romana Abramoviče – majitele anglického fotbalového týmu Chelsea FC a blízkého spolupracovníka Vladimira Putina – se naplnily. Britská vláda na rusko-izraelského oligarchu uvalila sankce, navíc pozastavila prodej klubu, pro nějž vedle toho vydala speciální licenci na fungování do zbytku sezony.

Následující text v devíti bodech aktualizuje dění kolem kontroverzního miliardáře, shrnuté v předchozím článku.

1. Zmrazení majetku

Více než devět miliard liber – to je vyčíslená hodnota majetku Romana Abramoviče. Ve čtvrtek ho rusko-izraelskému miliardáři prostřednictvím sankcí zmrazila britská vláda. Důvod je jasný: těsné Abramovičovo napojení na ruského prezidenta Vladimira Putina. Sankce se týkají i dalších šesti oligarchů s úzkými vazbami na Kreml.

2. Nemožnost samostatného prodeje Chelsea

Prodej Chelsea, který rusko-izraelský oligarcha oznámil na začátku března, je navíc pozastaven. Obchodu musí asistovat britská vláda. Deník Daily Mail ovšem uvádí, že jednání o podmínkách transakce s Abramovičovými poradci už započala.

Za posledních deset let byl londýnský klub jedním z klubů nejvíce závislých na financích svého majitele. Za necelé dvě dekády do celku ze západní části britské metropole Abramovič nainvestoval jeden a půl miliardy liber; Chelsea tak má vůči svému stále ještě majiteli dluh, který však Rus neplánuje pohledávat. I tak oligarchův odchod klub výrazně zasáhne: klub ze čtvrti Fulham loni oznámil ztrátu 145,6 milionu liber s tím, že je pro něj zcela zásadní financování od společnosti Fordstam Limited, prostřednictvím níž ji Abramovič řídil.

Čas tak momentálně hraje proti Chelsea. Podle některých médií a expertů týmu zvyklého na extrémně vysoké finanční injekce ze strany Abramoviče hrozí do několika týdnů bankrot.

3. Speciální vládní licence

Britská vláda vedle sankcí uvalila přímo na Chelsea také takzvanou speciální licenci. Ta západolondýnskému celku sice povoluje hrát zápasy v anglické lize, ale pouze za konkrétních podmínek; několik činností vláda klubu navíc zakázala. Platnost licence vyprší 31. května 2022, do té doby bude vláda hlídat, zdali Abramovič postihy neobchází. „Teď jsme především řešili, jak sankcemi potrestat lidi blízké Putinovi, a ne fanoušky,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.

Přímo hráčů a ostatních zaměstnanců Chelsea by se opatření dotknout neměla. Klub jim prozatím může vyplácet mzdy, jež agentura Reuters odhaduje na 28 milionů liber měsíčně.

4. Zákaz prodávat nebo kupovat hráče

Speciální licence mimo jiné zakazuje, aby Chelsea jakkoliv obchodovala s jednotlivými hráči – ať už je prodávala, kupovala anebo jim obnovovala smlouvy. Kvůli poslednímu zmíněnému s největší pravděpodobností přijde o několik svých hráčů v čele se třemi klíčovými obránci, tedy o španělského kapitána Césara Azpilicuetu, Němce Antonia Rudigera a Dána Andrease Christensena.

Nemožnost jakýchkoliv transferů navíc znamená obrovský problém i pro klubovou kasu. Týmu ze Stamford Bridge patří za poslední dekádu jednoznačně první příčka napříč týmy z Premier League v prodeji hráčů: na jejich transferech klub vydělal přes 600 milionů liber.

5. Vyloučení od samotné Premier League

V sobotu 13. března se navíc po britské vládě rozhodla vydat vyjádření směrem k Abramovičovi i Premier League: vedení anglické soutěže vyloučilo oligarchu z postu ředitele Chelsea. Rozhodnutí neovlivní další působení samotného klubu v probíhající sezoně, miliardář je nadále vlastníkem, i tak ale liga vyjádřila k celé kauze jasné stanovisko.

6. Odklon sponzorů

Na aktuální situaci okolo klubu začali reagovat i sponzoři. Smlouvu s Chelsea dočasně pozastavil hlavní sponzor, operátor Three, jehož logo nosíval tým z Fulham Road na dresech. Stejný krok podle všeho chystá i firma Nike.

7. Omezení nákladů na zápasy

Vládní licence také obsahuje omezení určitých nákladů, konkrétně ty na cestování týmu na hostující stadiony. Na jednotlivé venkovní zápasy může Chelsea vynaložit pouze 20 tisíc liber. „Dokud budeme mít dost dresů a autobus, který nás doveze na zápasy, zůstaneme tady a budeme tvrdě bojovat,“ nechal se slyšet pro BBC Radio 5 Live trenér Chelsea Thomas Tuchel. Tyto restrikce se navíc týkají i nákladů na pořádání domácích zápasů, jejichž strop je 500 tisíc liber na jedno domácí klání.

8. Méně fanoušků přímo na stadionu

Londýnský klub nesmí profitovat ani na vstupenkách z domácích zápasů, což znamená, že na jeho stadion Stamford Bridge mohou pouze držitelé permanentek. Jiné lístky už se prodávat nesmějí, vstupenky do sektoru hostů si budou distribuovat sami soupeři.

9. Zákaz prodeje suvenýrů

Snaha britské vlády neumožnit Abramovičovi jakýkoliv zisk v rámci Chelsea se pak v neposlední řadě projevuje tím, že klubu byl zakázán prodej suvenýrů, ať už online na e-shopu nebo v kamenném fanshopu. Modré dárkové předměty se lvem ve znaku se tak nyní dají sehnat pouze u maloobchodníků, kteří už mají zboží naskladněné. Jakýkoliv profit ovšem opět nesmí získat Chelsea.

Ať už dopadne prodej Chelsea jakkoliv, samotný klub i jejího majitele čekají v nejbližší době krušné časy.

Video placeholde
Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže? • Videohub