Policie zatýká lidi demonstrující za mír.
Policie zatýká lidi demonstrující za mír.
Protesty proti válce v Petrohradě.
Policie zatýká lidi demonstrující za mír.
Policie zatýká lidi demonstrující za mír.
9
Fotogalerie

Puškin, chodec nebo slunečnice. Ruští odpůrci Putina šifrují své zprávy

Neoprávněné protesty jsou v Rusku zakázány už od roku 2014 a za účast na demonstraci mohou být obyvatelé Ruska zadrženi až na 15 dní. Recidivistům pak hrozí pět let natvrdo. Jak tedy sdílet s přáteli informace o opozičních aktivitách? Šifrované zprávy jsou jednou z možností, jak u sebe neshromažďovat přímé důkazy. 

„Kdybych napsala svým přátelům, že se chystám na demonstraci, bylo by to příliš nebezpečné. Raději proto zprávy šifruji ve stylu ‚Pojďme se projít do centra‘ nebo ‚Počasí je skvělé na procházku‘, všichni budou vědět, že se něco chystá,“ uvedla respondentka Maria v rozhovoru pro BBC. 

Podle Moskvanky Žanny je tahle praxe běžná už několik let. „Mohou vás kontrolovat prakticky kdekoliv. Teď stojí uniformovaní OMONi často v metru, a pokud u vás v mobilu něco najdou, jdete rovnou s nimi,“ potvrdila Reflexu.

Slunečnice pro Ukrajinu

Aby se tedy aktivisté mezi sebou snáze a bezpečněji domluvili, používají šifrované zprávy, které jsou z pochopitelných důvodů nejčastěji pouze v náznacích nebo přímo beze slov. Poslední dobou se internetem začaly šířit kreslené busty Puškina (sejdeme se na Puškinově náměstí), emotikony chodce (demonstrace) nebo třeba slunečnice. „Je to ukrajinská národní květina, nyní globální symbol odporu, jednoty a naděje,“ uvedl ve svém článku na toto téma Washington Post. Rozšířený emotikon slunečnice pravděpodobně vzešel z virálního videa, kde ukrajinská žena říká ruským vojákům: „Vezměte si tato semínka, aby tu na místě, kde zemřete, vyrostly slunečnice.“

Nesvoboda projevu i shromažďování

„Většina mých známých si smazala své účty na Facebooku nebo Instagramu ještě před tím, než nám je vláda zablokovala. Bylo to jednoduše velmi nebezpečné a kontraproduktivní,“ navazuje Žanna na článek BBC upozorňující na konkrétní příběhy lidí, kteří byli za svou aktivitu potrestáni.

Alexander se zúčastnil protestu v Moskvě a zmínil se o tom na svém Facebooku. Následujícího rána si ho policisté v civilu odchytli před domem. Spolu s jeho přítelkyní ho odvezli na místní policejní oddělení, kde zůstal několik dní, uvedl zdroj BBC News. Zda na jeho zatčení měla vliv účast na demonstraci, nebo následná aktivita na sociální síti, je otázkou. Každopádně brzy nato byl zatčen podruhé, přímo v moskevském metru, ačkoliv se ten den žádného protestu neúčastnil. 

Také Katja má podobnou zkušenost. „Dlouho jsem se neprocházela centrem,“ sdílela tweet z jiného účtu, který obsahoval explicitní výzvu ke shromáždění. O pět dní později byla zatčena ve vlaku. Domnívá se, že byla detekována softwarem pro rozpoznávání obličeje, který je aktivní také v systému moskevského metra. Při soudním jednání jí byl předložen dokument obsahující onen tweet. Úřady ji pravděpodobně začaly hledat bezprostředně poté, co jej zveřejnila. 

Od začátku konfliktu na Ukrajině bylo v Rusku zadrženo téměř 14 000 lidí, zejména právě kvůli účasti na demonstracích. 

A bude hůř

V pátek 4. března byl v Rusku zaveden zákon s cílem zamezit šíření „falešných zpráv“ o armádě. Očekává se, že bude sloužit k potlačování protiválečných protestů s tím, že tresty za účast se mohou zvýšit až na 15 let odnětí svobody. 

„Lidé mají opravdu strach. Já sama se bojím vyjít do ulic a zúčastnit se jakéhokoliv protestu, natož o „zvláštní operaci“ veřejně psát,“ říká Žanna, která pracovala jako novinářka v cestovním ruchu. Zákaz nezávislých médií, zablokování Facebooku a omezení zveřejňování příspěvků na TikToku, zavřelo klíčové cesty k informacím. Lidé v Rusku se bojí a vše, co mezi sebou momentálně šíří, podléhá přísné autocenzuře.