Na koncertech měla strašnou trému.

Na koncertech měla strašnou trému. Zdroj: FTV Prima, Karel Janeček, archiv

Ceny Evropy 2 2021: Mirai
Michal Hrůza a Anna K natáčeli klip k titulní písni filmu Ten, kdo tě miloval
Hudebník Jaroslav Hutka během demonstrace na Letenské pláni spojená s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019)
Jako host slovenské kapely Karpatské chrbáty vystoupil bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který na podzim chystá návrat své legendární kapely Pražský výběr.
Tomáš Klus
5
Fotogalerie

Umělci Ukrajině: Dnes benefiční koncerty v Praze, Brně a Liberci. V dalších dnech se přidají další

Už o víkendu vyráželi čeští umělci na slovensko-ukrajinské hranice s humanitární pomocí a přiváželi první uprchlíky do azylu k nám do vnitrozemí. Od zahájení zrůdné agrese Ruské federace na Ukrajině uplynulo šest dnů a dnes se už konají první akce na podporu obrany nezávislé Ukrajiny.

Od 19 hodin se na Václavském náměstí s přímým přenosem od 20.10 na ČT 1 uskuteční Koncert pro Ukrajinu. David Gaydečka, spolupořadatel festivalů Metronome a United Island, který dramaturgicky akci zajišťuje, říká: „Celý projekt iniciovala ČT, přirozeně chceme inicovat dárcovské smsky, jejich výtěžek půjde na sbírku Člověka v tísni, ale současně chceme předat informace na Ukrajinu, že za nimi stojí celá Česká republika a že mají naši neutuchající podporu.“

Na koncertě vystoupí postupně: Mirai, Vesna, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Sbor Národního divadla a Státní opery, Chinaski, Jaroslav Hutka, Kateryna Klocová-Tlustá, Pražský výběr, I Love You Honey Bunny, Olympic, Marie Rottrová, Jan Mráček a Komorní orchestr České filharmonie, Tomáš Klus a Jiří Kučerovský a Mig 21.

Ještě před tím se dnes uskuteční další akce v Liberci a v Brně. Od 16 hodin na náměstí před libereckou radnicí vystoupí Jarret, Těla, Krucipüsk nebo Paulie Garand s Kennym Roughem a další. O půl hodiny později od 16.30 na náměstí Svobody začíná koncert Brno pro Ukrajinu, na kterém zazpívají především sólisté pořádajícího Městského divadla Brno.

Na nejrůznějších místech – v klubech, galeriích i divadlech – vznikají další akce, ještě dnes se jedna z těch menších uskuteční v Cross Clubu. Benefiční večer pro Ukrajinu v rytmu reggae začíná v půl osmé a mimo jiné zahrají Švihado a Jammin´ Club.

Ve čtvrtek 3. března mezi 18. a 20. hodinou na Kampě pak FESTAS, sdružení pořadatelů největších festivalů u nás, pořádá společně s dohromady dvěma stovkami dalších kulturních institucí akci Kultura pro Ukrajinu, program ještě vzniká, mezi potvrzenými jmény jsou zatím Vladimír 518 + Dj Wich, Amelie Siba nebo Pražský filharmonický sbor za českou stranu, ale i kapely ze zemí násilím zapojených do válečného konfliktu: ruští Aiko, běloruští Zabelov Group a Ukrajinka Svitlana Reichelova.

Ještě jedna akce Koncert pro Ukrajinu, která se uskuteční 9. března ve Velkém sále Lucerny, už má alespoň částečný lineup: Wohnout, Anna K, Vypsaná Fixa, Divokej Bill, Rybičky 48, Tři sestry nebo Eddie Stoilow.