Každý už dlužíme 200 tisíc korun

Každý už dlužíme 200 tisíc korun Zdroj: Jan Ignác Říha

Červená čára ukazuje, o kolik procent se v daném roce zvýšilo reálné zadlužení státu na každého z nás. Šedé sloupce ukazují, kolik korun státního dluhu připadá na každého z nás. Letošní dluh bude nejen nejvyšší, ale i nejrychleji poroste.
„Němci si půjčí za každého občana 70 tisíc korun. To si průměrný Němec vydělá za 14 pracovních dní. U nás si půjčíme na obyvatele 47 tisíc korun, na což vyděláváme v průměru 28 pracovních dní, tedy dvakrát tolik. Co za dvakrát tolik peněz dostaneme? Dvakrát tolik co Němci? Patrně ani zlomek toho.“
Možná si vzpomenete, že vám do schránky v roce 2010 dorazila „Kalouskova“ složenka s fiktivní výzvou na zaplacení poměrné části státního dluhu
3
Fotogalerie

Schillerové složenka: Každý už dlužíme 200 tisíc korun aneb Přehledný průvodce říší dluhů

Babišova vláda podporovaná komunisty zadluží každého občana dalšími padesáti tisíci korunami. Kvůli koronavirové krizi a nakopnutí ekonomiky. Letošní rozpočtový schodek 500 miliard korun bude nejvyšší v moderní historii země. Jenže vláda, která v dobrých letech ani za mák nešetřila, utrácela a nereformovala, nevysvětlila, nač tu horentní sumu potřebuje. A je iluzí si myslet, že „dluhy se neplatí“ nebo že je zaplatí ti druzí, bohatí. Platíme my všichni, každý rok, povinně.

Pokud se za letošní rok skutečně zadlužíme tak, jak vláda chce, budeme celkem dlužit 2 121 330 000 000 korun. Jen přečíst to číslo člověku zabere nějaký čas, než napočítá nuly. Jsou to více než 2 bilióny. 2121 miliard, chcete-li. Dva milióny miliónů. To vše jsou astronomické sumy, které se dají jen velmi těžko uchopit.

Když je ale vydělíme počtem obyvatel, snadno uvidíme, jak moc jsme zadlužení. Stát bude dlužit 198 tisíc korun na každého z nás, včetně dětí. V roce 1993 jsme Českou republiku zakládali s dluhem 158,8 miliardy, což bylo na hlavu přibližně 15 tisíc korun.

Aby to nebylo tak jednoduché, mezi roky 1993 a 2020 rostly mzdy a ceny, tedy musíme tato čísla očistit o inflaci, abychom je mohli porovnat. Nejlépe si to představíme tak, že v dnešních cenách jsme v roce 1993 každý dlužili zhruba 40 tisíc korun. Nyní tedy dlužíme pětkrát tolik. Podařilo se nám zpětinásobit státní dluh za 27 let.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!