Aternativní svět v Olomouci

Desátá výstava, poslední z cyklu „Causa Reflex, 15 let časopisu“ ukazuje alternativní svět kolem nás. Představuje odlišné styly komunit, nekonformní přístupy k životu, alternativní medicínu nebo extremismus. Klade otázky, na které je dobře nalézat odpovědi.



„Pokud nebudeme klást otázky, nenajdeme ani odpovědi. Po celých patnáct let své existence se Reflex ptá a stále klade otázky týkající se odlišných komunit mezi námi, otázky, proč přibývá těch, kteří chtějí žít jinak, než jak žije většina. Proč hledají odlišnost? Odkud plyne nespokojenost? Proč máme strach z globalizace a jestli je tento strach odůvodněný? Umíme se orientovat v současném světě? Otázek je opravdu mnoho, olomouckou výstavou bychom přispěli k hledání odpovědí alespoň na některé z nich,“ říká šéfredaktor Reflexu Petr Bílek.

Výstava „Reflex a alternativní svět“ ukazuje životní styl, který se chce vyhnout konformitě.
„I v životním stylu se projevuje osobitost a svoboda, někdy však také jen bezradnost a zloba. Způsobů jak se vyhnout konformitě je však mnoho a Reflex o tom napsal už mnoho řádek,“ doplňuje Petr Bílek.

Vernisáž doplní bohatý program. V pravé poledne ještě před zahájením výstavy si mohou obyvatelé Olomouce i jeho návštěvníci na Horním náměstí užít streetart - umění ulice. Samolepkami vylepší auto známého reportéra Reflexu Jiřího X. Doležala a na živo uvidí výrobu grafitti na předem připravené plochy. Stickerkami streetartu si bude moct polepit svoje vlastní auto i kdokoliv z přihlížejících. Experimenty nebudou chybět ani na samotné vernisáži. Na diskusi se připravuje test, zda je marihuana zhoubnou drogou nebo jen alternativou alkoholu. Moderátorka večera, Zuzana Slavíková bude logickými otázkami a fyzickými úkoly testovat dvě dospělé osoby, které požily větší množsví tvrdého alkoholu resp. vykouřily „jointa“. V „Grafitti slide-show“ uvidí hosté nejlepší fotografie grafitti a streetartu v ČR. Připravena je také projekce nejznámějšího grafitti videa u nás, filmu „Quality Control Vol. 2“.

Záštitu nad výstavou převzal hejtman olomouckého kraje RNDr. Ivan Kosatík. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve středu 13. dubna od 17 hod. Veřejnost je na ni srdečně zvána.

Výstava „Reflex a alternativní svět“ potrvá od 13. dubna do 27. dubna 2005 a zaplní prostory olomouckého Uměleckého centra Univerzity Palackého, Univerzitní 3. Po celou dobu trvání výstavy je vstup zdarma.

Týdeník Reflex si 3. dubna 2005 připomenul patnáct let své existence. Toto výročí se rozhodl oslavit rekapitulací toho, co v celé své historii čtenářům, svým příznivcům i kritikům, mediální, ale i kulturní a společenské scéně přinesl. Reflex celkem připravil cyklus deseti tematických výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“. Každá z výstav byla speciálně připravovaná pro jedno krajské město. Cyklus začal výstavou „Reflex a film“ v červenci 2004 v Karlových Varech a celý seriál bude završen velkou soubornou výstavou v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě v květnu tohoto roku.

Harmonogram výstav:
Reflex a film – Karlovy Vary (červenec 2004)
Reflex a hudba – České Budějovice (srpen 2004)
Na vlastní kůži - Jihlava (září 2004)
Reflex a drogy – Plzeň (říjen 2004)
Reflex a komiks – Brno (listopad 2004)
Sex a tabu – Hradec Králové (prosinec 2004)
Místa, kam vstoupil Reflex – Ostrava (leden 2005)
Lidé Reflexu – Zlín (únor 2005)
Tváře Reflexu – Liberec (březen 2005)
Reflex a alternativní svět – Olomouc (duben 2005)
Společná výstava – Praha (květen 2005)