Reflex č. 40

Petr Čtvrtníček rozsévá radost u poučení vlastními billboardy. Kdysi byly dekorativní prvky naprostou běžnou součástí činžovních domů. Nyní podléhájí skáze. Festival Živá voda se koná na Sibiři. Michael Moore už patnáct let provokuje Ameriku a poslední dobou i celý svět. Český festival erotiky vždý provází vytříbený humor.



Zde najdete kompletní obsah čísla 40 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto






Foto
Někdejší dobrý duch České sody PETR ČTVRTNÍČEK (40) je velká romantická postava, muž opravdu viditelných gest. Mnozí si ještě vzpomenou, jak přelepil Klausův megaboard vlastní tváří v místě Stalinova pomníku. Teď jej vytrhl z poklidu premiérův billboard a ovšemže se nespokojil s banální fixou nebo sprejem. Petr polepil republiku plakáty s vlastní podobiznou a drzým úsměvem, jímž jasně říká, že je sociálním demokratem a myslí to upřímně. V rozhovoru s Milanem Tesařem.



Foto
Domy v ledačems připomínají lidi. Také mají svůj výraz či charakter, také bývají hezké i ošklivé, nápadité i obyčejné až běda. Přívlastků se na ně dá přilepit určitě spousta. Domy jsou ostatně naším odrazem - ať už kolektivním, nebo individuálním - takže ona podobnost není "čistě náhodná". Jako takové ze všech věcí kolem osvědčují největší vitalitu. Stavby, o nichž tento článek pojednává, byly navrhovány, aby se líbily nejenom těm, kdo v nich žili, ale i těm, co je měli jenom míjet. Některé jsou v nevídané kondici, jiné by potřebovaly okamžitou resuscitaci. Více Petr Volf.


Foto
Nad městem se stmívalo, na obrovitém parkovišti čekal dav mládeže a pět autobusů. Jejich zachovalý zevnějšek byl potěmkinovským klamem - podobně jako většina místních vozů to byly ojetiny z ciziny. Zato cestujícím oči zářily očekáváním. Z dychtivých tváří jsem četl podobné ideály jako ze starých fotek z Woodstocku: spousta svobody a lásky, kořeněná vydatnou dávkou kulturní vyhraněnosti. Shodou okolností se i tihle lidé chystají na hudební festival. Čeká je 600 km dlouhá a pramálo pohodlná cesta z Novosibirska do Horního Altaje.Událost zachytil Petr Dorůžka.


Foto
Články o kontroverzním autorovi filmu Fahrenheit 9/11 Michaelu Mooreovi se obvykle hemží otazníky a nadužíváním spojek "nebo" a "či". Třeba: Idealistický dokumentarista, politický agitátor, nebo vypočítavý obchodník s pravdou? Bojovník za práva chudých, či nadutý multimilionář? Odvážný kritik, nebo okázalý populista? Ale sakra jaké "nebo", jaké "či"? Michael Moore je tohle všechno dohromady. Cause se věnoval Tomáš Baldýnský.


Foto
Newarholovská minuta veřejné ostudy vychrtlého padesátníka, stojícího v hnědých tesilkách, bleděmodré mikině a novinářské vestě na pódiu, nastala v podvečer. "Jak často máte sex, Pavle?" ptal se ho moderátor, užívaje několikabodovou přesilu svého IQ. "Dvakrát denně," zapřemýšlel Pavel. "Hmmm," podivil se moderátor, stejně dobrý herec jako bývají pornoherci: "Ukažte ruce." Publikum, sedící a stojící kolem pódia, ocenilo smíchem dobrý vtip. Stejně tak Pavel, ukazující své dlaně. První den desátého ročníku "mezinárodního veletrhu erotické kultury", eufemisticky nazvaného Erotica Sex 2004, se přehoupl do zábavnější části. Reprotáž Petra Holce.