Reflex č. 12

Jak se to má v oblasti vážné hudby, konkrétně ve světě operním, zjišťoval Milan Tesař od mezzosopranistky Magdaleny Kožené. O čem je výroční přehlídka vrcholů české populární hudby? Veronika Bednářová vedla rozhovor s dvorním producentem Miloše Formana Michaelem Hausmanem. Jiří X. Doležal se zamyslel nad problémy problémy ochrany při napadení agresívním útočníkem.

Zde najdete kompletní obsah čísla 12 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto




Foto
První rozhovor s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou vedl Milan Tesař před šesti lety ve Vídni, kde tehdy získala angažmá ve Volksoper. Dnes se o slavnou umělkyni ucházejí ředitelé předních světových scén a doba vymezená na vzájemné popovídání při pražském pobytu byla krátká. Přesto spolu stačili do hloubky probrat situaci v současné vážné hudbě i specifika světa operního.

Foto
"Tím nejpřirozenějším misionářem ve slovenských romských osadách by mohly být církve, ty se ale až na vzácné výjimky obracejí k Romům zády," konstatuje Andrej Bán, který se pokusil analyzovat návrh na řešení romského zapeklitého problému předložený slovenskou koaliční stranou ANO. Ta by pro zlepšení situce chtěla vybudovat 620 osad, tzv. komunitních prostorů, jež by poskytovaly veškerý sociální, zdravotnický a kulturní servis.

Foto
Na rozdíl od každoročních dožínek českého filmu působí výroční přehlídka vrcholů české populární hudby často jako akce přitahující znevažující karamboly. Kolik oříšků bude potřebovat tahle Popelka, aby se stala děvčetem s dobrou pověstí? Radek Diestler zrekapituloval její modifikace v průběhu posledních deseti let a končí povzdechem: nevím, nevím ...




Foto
Karel Fencl byl vojenský pilot, pak odešel do civilu a dnes již dvanáct let učí létat kadety v Ghaně. Na nudu si rozhodně stěžovat nemůže, ani na fádní život, o tom v Africe tvrdí, že by vydal na celou knihu. Tak alespoň zkrácené vydání v rubrice Na vandru.




Foto
Další ze zajímavých rozhovorů ze svých pobytů ve Spojených státech přivezla Veronika Bednářová. Je s Michaelem Hausmanem, dvorním producentem Miloše Formana a dalších špičkových režisérů, třikrát nominovaným na Zlatý glóbus. Jak je možné, že neprodukuje žádné béčkové filmy? Proč říká Miloši Formanovi "Kurva"? Proč má stádo třinácti bizonů pojmenovaných podle režisérů se kterými někdy natočil film? Čtěte a pobavíte se!


Foto
Za největšího mága 20.století bývá považován člověk, který ve své době získal velkou, avšak značně negativní proslulost. Byl členem i hlavou významných okultních společností, autorem mnoha knih o magii a znalcem východní mystiky. Dobový tisk ho za jeho činy označil za "největší bestii, jakou svět poznal". Třicet let po smrti , poté co vybledlo pohoršení nad jeho životem, se zvedla konečně vlna zájmu o jeho dílo. A tak se stal mýtem antiautoritativní generace kuřáků hašiše a ctitelů volné lásky a kultovním idolem některých kapel. "Neměl nakonec Mág tvrdící, že se neustále převtěluje, pravdu?" ptá se na konci portrétu Aleistera Crowleyho S. M. Blumfeld?


Foto
Teprve útok rasistických skinheads na vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba upozornil veřejnost na každodenní realitu. Praktické problémy ochrany při napadení agresívním útočníkem probírá se sobě vlastním entusiasmen Jiří X. Doležal.


Foto
Vídeň roku 1900 evokuje představu bezstarostného města, pocit konce monarchie však už byl patrný. Karl Kraus tvrdil, že Rakousko je pokusnou stanicí konce civilizace. Jak se s tím vyrovnávala elita? Snad právě tento pocit mobilizoval její intelektuální síly a proto je kultura přelomu století tak různorodá. Freud, Schnitzler, Klimt, valčíky, operety, secese, ale současně jsou zde patrné již zárodky nacionálního socialismu a antisemitismu.